De federale overheid wil de gsm-licenties van Proximus, Mobistar en BASE verlengen tot begin 2021. Daar staat dan wel tegenover dat de mobiele operatoren moeten betalen voor de verlenging van hun vergunningen.

Eén en ander staat te lezen in een consultatiedocument dat op vraag van federaal minister van Telecom Vincent Van Quickenborne werd gepubliceerd op de website van het BIPT, de toezichthouder op de telecomsector, zo bericht De Tijd.

Er is de voorbije jaren al veel te doen geweest rond de verlenging van de vergunningen van de drie operatoren. Zowel het BIPT als de federale ministerraad trof diverse besluiten over de kwestie. De plannen werden echter doorkruist door juridische procedures van de gsm-bedrijven.

Die leidden tot arresten van het hof van beroep waardoor Proximus en Mobistar hun licentie verlengd zagen tot 2015, langer dan de regering en het BIPT voor ogen hadden, en er eenzelfde scenario dreigde voor BASE. Bovendien bestond het risico dat de verlenging de federale staatskas geen extra geld zou opleveren.

Maar de voorstellen van Van Quickenborne trekken de situatie nu weer recht. Het consultatiedocument schuift in een eerste fase de verlenging van de drie licenties met vijf jaar naar voren en in een tweede fase wordt bepaald dat ze alle drie lopen tot begin 2021. Het gaat tweemaal om een betalende verlenging.

De sector krijgt nu de mogelijkheid om te reageren op de voorstellen. Dat kan tot en met 21 januari.

De federale overheid wil de gsm-licenties van Proximus, Mobistar en BASE verlengen tot begin 2021. Daar staat dan wel tegenover dat de mobiele operatoren moeten betalen voor de verlenging van hun vergunningen. Eén en ander staat te lezen in een consultatiedocument dat op vraag van federaal minister van Telecom Vincent Van Quickenborne werd gepubliceerd op de website van het BIPT, de toezichthouder op de telecomsector, zo bericht De Tijd. Er is de voorbije jaren al veel te doen geweest rond de verlenging van de vergunningen van de drie operatoren. Zowel het BIPT als de federale ministerraad trof diverse besluiten over de kwestie. De plannen werden echter doorkruist door juridische procedures van de gsm-bedrijven. Die leidden tot arresten van het hof van beroep waardoor Proximus en Mobistar hun licentie verlengd zagen tot 2015, langer dan de regering en het BIPT voor ogen hadden, en er eenzelfde scenario dreigde voor BASE. Bovendien bestond het risico dat de verlenging de federale staatskas geen extra geld zou opleveren. Maar de voorstellen van Van Quickenborne trekken de situatie nu weer recht. Het consultatiedocument schuift in een eerste fase de verlenging van de drie licenties met vijf jaar naar voren en in een tweede fase wordt bepaald dat ze alle drie lopen tot begin 2021. Het gaat tweemaal om een betalende verlenging. De sector krijgt nu de mogelijkheid om te reageren op de voorstellen. Dat kan tot en met 21 januari.