De maatregel is een omzetting van een Europese richtlijn van eind 2016 die sowieso moest worden omgezet voor 23 september 2018.

Die stelt onder meer dat de gebruikersinterface en navigatie eenvoudig te vinden, te begrijpen en te bedienen moet zijn. Ook de inhoud moet vlot interpreteerbaar zijn. Dat wil zeggen dat pagina's zodanig moeten worden opgesteld dat ze kunnen gelezen worden door voorleestechnologie. Maar naar mensen met een gehoorprobleem kan dat ook betekenen dat video's moeten voorzien worden van ondertitels.

"De maatschappij evolueert en digitaliseert. Dat kan een zegen zijn voor slechthorenden en slechtzienden. Het geeft hen meer mogelijkheden. Maar dan is het wel onze plicht om ervoor te zorgen dat de technologie ook aangepast is aan hun noden." Aldus staatssecretaris voor Personen met een Beperking Zuhal Demir.

De concrete invoering gebeurt wel in fasen: Alle overheidswebsites die vanaf 23 september 2018 verschijnen moeten ten laatste op 23 september 2019 in orde zijn. Voor alle overige overheidssites ligt die datum op 23 september 2020. Mobiele apps van de overheid krijgen zelfs tijd tot 23 juni 2021.

Elke Federale Overheidsdienst (FOD) is zelf verantwoordelijk voor de toegankelijkheid. De FOD Beleid en Ondersteuning heeft wel een tool die de toegankelijkheid van sites in kaart kan brengen.

De maatregel is een omzetting van een Europese richtlijn van eind 2016 die sowieso moest worden omgezet voor 23 september 2018.Die stelt onder meer dat de gebruikersinterface en navigatie eenvoudig te vinden, te begrijpen en te bedienen moet zijn. Ook de inhoud moet vlot interpreteerbaar zijn. Dat wil zeggen dat pagina's zodanig moeten worden opgesteld dat ze kunnen gelezen worden door voorleestechnologie. Maar naar mensen met een gehoorprobleem kan dat ook betekenen dat video's moeten voorzien worden van ondertitels. "De maatschappij evolueert en digitaliseert. Dat kan een zegen zijn voor slechthorenden en slechtzienden. Het geeft hen meer mogelijkheden. Maar dan is het wel onze plicht om ervoor te zorgen dat de technologie ook aangepast is aan hun noden." Aldus staatssecretaris voor Personen met een Beperking Zuhal Demir.De concrete invoering gebeurt wel in fasen: Alle overheidswebsites die vanaf 23 september 2018 verschijnen moeten ten laatste op 23 september 2019 in orde zijn. Voor alle overige overheidssites ligt die datum op 23 september 2020. Mobiele apps van de overheid krijgen zelfs tijd tot 23 juni 2021.Elke Federale Overheidsdienst (FOD) is zelf verantwoordelijk voor de toegankelijkheid. De FOD Beleid en Ondersteuning heeft wel een tool die de toegankelijkheid van sites in kaart kan brengen.