Barco betaalt 55 miljoen dollar, ongeveer 8 keer de operationele bedrijfskasstroom, voor het Texaanse High End Systems Inc., een technologieleverancier in digitale verlichting en bedieningspanelen voor de evenementenmarkt. HES zette in 2007 ongeveer 44 miljoen dollar om.

Gedelegeerd bestuurder Martin De Prycker van Barco verwacht dat de bijdrage tot de winst van Barco in het eerste jaar "ongeveer neutraal" zal zijn. High End Systems stelt 156 mensen tewerk, waarvan 33 in onderzoek & ontwikkeling. Het bedrijf heeft een "extreem goede winstgevendheid", zegt De Prycker, maar anderzijds zullen er als gevolg van de boekhoudwetgeving IFRS afboekingen moeten gebeuren op de balans.

De Prycker ziet een mooie 'fit' met de evenementenbusiness van Barco, de belangrijkste afdeling van hun media & entertainment-divisie, waarin ook digitale cinema thuishoort. Barco produceerde al projectoren, LED-schermen, beeldverwerking en 'creatief licht'. Afnemers zijn soms wereldwijd werkende verhuurbedrijven die ze uitlenen aan standen- en podiumontwerpers voor beurzen, popconcerten of evenementen, waaornder de Olympische Spelen. In totaal mikt Barco op een markt van ongeveer 600 miljoen euro aan jaarlijkse investeringen. De events-afdeling van Barco zette vorig jaar 148 miljoen euro om, ook weer "zeer winstgevend".

De Prycker schat de veel kleinere niche voor digitale verlichting bij evenementen, de specialiteit van HES, op 85 miljoen euro per jaar. Daarvan zou HES zo'n 24% hebben, Barco zelf 5%.

"Video en digitaal licht vloeien meer en meer samen," licht Martin De Prycker toe. HES verkoopt lichtkanonnen, besturingsconsoles en recent de Showpix, een eigen ontwikkeling die 20.000 lumen produceert en met zijn LEDs voor een kleurig lichtspektakel kan zorgen. Afnemers zijn voor 80 procent hetzelfde type verhuurbedrijven als waaraan Barco levert. Dat is een win-win situatie omdat HES bijna 60 procent van zijn omzet in de VS maakt en slechts 25% in Europa. Barco kan meer eigen producten afzetten in de nieuwe HES-kanalen en omgekeerd profiteert HES van de sterkere Barco-distributie in Europa en Azië.

HES heeft "bovendien een zeer mooie patentportfolio," zegt De Prycker. Barco betaalt de overname uit zijn gewone kredietlijnen, maar het is niet duidelijk hoeveel van de 55 miljoen dollar dealwaarde cash is en hoeveel overname van schulden. Barco koopt alle aandelen, hoofdzakelijk van Generation Partners, een private equity fonds. Barco geeft meer details over de acquisitie bij de halfjaarresultaten op 23 juli. Het is vier jaar geleden dat Barco nog een grote acquisitie deed in zijn media & entertainment tak.

Data News gaat binnenkort dieper in op het gebruik van technologie bij grote evenementen. Op vrijdag 20 juni (Data News nr. 23) verschijnt namelijk het dossier 'ICT & Festivals'.

Barco betaalt 55 miljoen dollar, ongeveer 8 keer de operationele bedrijfskasstroom, voor het Texaanse High End Systems Inc., een technologieleverancier in digitale verlichting en bedieningspanelen voor de evenementenmarkt. HES zette in 2007 ongeveer 44 miljoen dollar om. Gedelegeerd bestuurder Martin De Prycker van Barco verwacht dat de bijdrage tot de winst van Barco in het eerste jaar "ongeveer neutraal" zal zijn. High End Systems stelt 156 mensen tewerk, waarvan 33 in onderzoek & ontwikkeling. Het bedrijf heeft een "extreem goede winstgevendheid", zegt De Prycker, maar anderzijds zullen er als gevolg van de boekhoudwetgeving IFRS afboekingen moeten gebeuren op de balans. De Prycker ziet een mooie 'fit' met de evenementenbusiness van Barco, de belangrijkste afdeling van hun media & entertainment-divisie, waarin ook digitale cinema thuishoort. Barco produceerde al projectoren, LED-schermen, beeldverwerking en 'creatief licht'. Afnemers zijn soms wereldwijd werkende verhuurbedrijven die ze uitlenen aan standen- en podiumontwerpers voor beurzen, popconcerten of evenementen, waaornder de Olympische Spelen. In totaal mikt Barco op een markt van ongeveer 600 miljoen euro aan jaarlijkse investeringen. De events-afdeling van Barco zette vorig jaar 148 miljoen euro om, ook weer "zeer winstgevend". De Prycker schat de veel kleinere niche voor digitale verlichting bij evenementen, de specialiteit van HES, op 85 miljoen euro per jaar. Daarvan zou HES zo'n 24% hebben, Barco zelf 5%. "Video en digitaal licht vloeien meer en meer samen," licht Martin De Prycker toe. HES verkoopt lichtkanonnen, besturingsconsoles en recent de Showpix, een eigen ontwikkeling die 20.000 lumen produceert en met zijn LEDs voor een kleurig lichtspektakel kan zorgen. Afnemers zijn voor 80 procent hetzelfde type verhuurbedrijven als waaraan Barco levert. Dat is een win-win situatie omdat HES bijna 60 procent van zijn omzet in de VS maakt en slechts 25% in Europa. Barco kan meer eigen producten afzetten in de nieuwe HES-kanalen en omgekeerd profiteert HES van de sterkere Barco-distributie in Europa en Azië. HES heeft "bovendien een zeer mooie patentportfolio," zegt De Prycker. Barco betaalt de overname uit zijn gewone kredietlijnen, maar het is niet duidelijk hoeveel van de 55 miljoen dollar dealwaarde cash is en hoeveel overname van schulden. Barco koopt alle aandelen, hoofdzakelijk van Generation Partners, een private equity fonds. Barco geeft meer details over de acquisitie bij de halfjaarresultaten op 23 juli. Het is vier jaar geleden dat Barco nog een grote acquisitie deed in zijn media & entertainment tak. Data News gaat binnenkort dieper in op het gebruik van technologie bij grote evenementen. Op vrijdag 20 juni (Data News nr. 23) verschijnt namelijk het dossier 'ICT & Festivals'.