Begin jaren '70, zomertijd, lagere school, de Efteling, joelen op de achterbank. En dan de verwondering. Het beeld van dikbuik Holle Bolle Gijs met zijn grote, niet te stillen ogen die met zware stem 'papier hier!', 'papier hier!' toetert. Een vriendelijk 'dankjewel' als het papier in zijn darmen verdween. Vandaag een lacherig staaltje technologie. Wel efficiënt. Geen papierprikkers nodig. Ook niet op de luchthaven, waar het papieren ticket verdwijnt. Geen hoeraverhaal, nee, het verdwijnt gewoon. Terecht, want het was toch altijd wat knoeien.

Ik hoop alleen dat de ticketverkopers ook gebriefd zijn. Zo was ik twee jaar geleden m'n ticket verloren op Malta, zwaaide tevergeefs met e-mail en bevestiging met naam, vluchtnummer en betaling. Maar stugheid troef: een nieuw ticket betalen of je komt Malta niet af. Heb al die Maltese trekvogeldoders verwenst.

50.000 bomen zouden jaarlijks gered zijn dank zij het elektronisch ticket, vertelt de luchtvaartorganisatie IATA. Lees: IATA bespaart de kost van 50.000 bomen. Kosten drukken. Want drukken kost. Durft u immers naar Zaventem zonder zwart-wit bewijs dat de reservering uitgevoerd is? Toch maar even uitprinten, voor alle zekerheid? Een elektronisch ticket, op zich al een archaïsche term, betekent niet dat er minder fouten gemaakt worden dan vroeger. Integendeel zelfs. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat bijna 400 websites online hun klanten misleiden en duurdere tarieven aanrekenen. En de zaak krijgt een cynisch kantje als de bevoegde EU-commissaris de luchtvaartsector een jaar geeft om er wat aan te doen. Een jaar! En dan volgen er sancties, dreigt de Bulgaarse Meglena Kuneva. Net voor de volgende Europese verkiezingen in juni van volgend jaar. En gij gelooft dat...

Ook de banken proberen willen van dat papier af. De uittreksels kosten hen tienduizenden bomen. 'Makkelijk. Print uw uittreksels thuis af', is de reclameboodschap. Ze misleiden dus niet alleen de aandelenjager met handige verkoopspraatjes. Kosten drukken is de boodschap. Ook hier. Papier hier. Bij de eindgebruiker. Dankjewel, herhaalt Holle Bolle Gijs braaf. Klinkt als uit de vorige eeuw.

Begin jaren '70, zomertijd, lagere school, de Efteling, joelen op de achterbank. En dan de verwondering. Het beeld van dikbuik Holle Bolle Gijs met zijn grote, niet te stillen ogen die met zware stem 'papier hier!', 'papier hier!' toetert. Een vriendelijk 'dankjewel' als het papier in zijn darmen verdween. Vandaag een lacherig staaltje technologie. Wel efficiënt. Geen papierprikkers nodig. Ook niet op de luchthaven, waar het papieren ticket verdwijnt. Geen hoeraverhaal, nee, het verdwijnt gewoon. Terecht, want het was toch altijd wat knoeien. Ik hoop alleen dat de ticketverkopers ook gebriefd zijn. Zo was ik twee jaar geleden m'n ticket verloren op Malta, zwaaide tevergeefs met e-mail en bevestiging met naam, vluchtnummer en betaling. Maar stugheid troef: een nieuw ticket betalen of je komt Malta niet af. Heb al die Maltese trekvogeldoders verwenst. 50.000 bomen zouden jaarlijks gered zijn dank zij het elektronisch ticket, vertelt de luchtvaartorganisatie IATA. Lees: IATA bespaart de kost van 50.000 bomen. Kosten drukken. Want drukken kost. Durft u immers naar Zaventem zonder zwart-wit bewijs dat de reservering uitgevoerd is? Toch maar even uitprinten, voor alle zekerheid? Een elektronisch ticket, op zich al een archaïsche term, betekent niet dat er minder fouten gemaakt worden dan vroeger. Integendeel zelfs. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat bijna 400 websites online hun klanten misleiden en duurdere tarieven aanrekenen. En de zaak krijgt een cynisch kantje als de bevoegde EU-commissaris de luchtvaartsector een jaar geeft om er wat aan te doen. Een jaar! En dan volgen er sancties, dreigt de Bulgaarse Meglena Kuneva. Net voor de volgende Europese verkiezingen in juni van volgend jaar. En gij gelooft dat... Ook de banken proberen willen van dat papier af. De uittreksels kosten hen tienduizenden bomen. 'Makkelijk. Print uw uittreksels thuis af', is de reclameboodschap. Ze misleiden dus niet alleen de aandelenjager met handige verkoopspraatjes. Kosten drukken is de boodschap. Ook hier. Papier hier. Bij de eindgebruiker. Dankjewel, herhaalt Holle Bolle Gijs braaf. Klinkt als uit de vorige eeuw.