Sommigen hopen al luidop dat Brussel de nieuwe thuishaven wordt voor het Franse informaticamuseum. Maar we moeten niet te hard van stapel lopen, meent de Parijse museumdirecteur Philippe Nieuwbourg.

Het Franse ICT-museum zit sinds april zonder onderkomen na de sluiting van 'het Dak' van de Grande Arche in La Défense, veroorzaakt door een defect aan de liften. Bovendien wil het Franse ministerie van Duurzame Ontwikkeling de ruimte innemen om er burelen en vergaderzalen te maken. Daarom is de directeur en initiatiefnemer van het museum Philippe Nieuwbourg op zoek naar een nieuwe ruimte. "We worden buitengezet. Ik zoek dus een nieuwe site. Dat kan enkel in een grote stad, om veel bezoekers te kunnen aantrekken. Het museum trekt zo'n 250.000 bezoekers per jaar.

"Aangezien de collectie privé is, is het geen enkel probleem om ze elders in Europa te stallen. Ik mikte daarom onder meer op Brussel, evenals op Rijsel of Lyon." Het duurde niet lang of Belgische politici sprongen op het nieuws, met name het Brusselse CD&V-parlementslid Bianca Debaets. "Waar anders is het museum beter gevestigd dan in Brussel, de hoofstad van Europa?", stelde ze. "Brussel moet nog beter gepromoot worden in binnen- en buitenland. De komst van zo'n nieuw populair museum kan de uitstraling van Brussel, het toerisme en dus ook de werkgelegenheid alleen maar ten goede komen." Ook Brussels minister van Informatica Brigitte Grouwels had wel oren naar het idee. Beiden trekken minister-president van het Brusselse Gewest Charles Picqué aan de mouw om de haalbaarheid van een verhuis te bekijken.

Maar Nieuwbourg tempert: "Ik heb positieve reacties gehad uit België, en vaak dynamischer dan sommige uit Frankrijk. Ikzelf ben verrast door die interesse, maar ben er heel gelukkig mee. En als Frankrijk niet in staat is om het wetenschappelijke patrimonium te behouden en over te brengen, en als België dynamischer is, twijfel ik geen seconde. Maar we gaan alle dossier onderzoeken - die van Brussel, Rijsel, Parijs en zelfs Montréal - en we kiezen dan het beste project voor de bezoekers."

Overigens heeft Brussel eigenlijk al een informaticamuseum, dat huist in de gebouwen van Unisys, vlakbij de Navo. Het is een initiatief van oud-werknemer Jacques Laffut. "Ik heb natuurlijk vorige week contact genomen met Jacques Laffut, om hem op de hoogte te houden", aldus nog Nieuwbourg. "Ik kan me niet inbeelden dat als er in Brussel een dergelijk museum zou komen, dat zonder hem zou gebeuren. Ik hoop daarentegen ook dat hij gevoelig zal zijn aan de kans die deze kwestie ons zou bieden om ons beider werk te combineren om zo naar een hogere versnelling te schakelen."

Sommigen hopen al luidop dat Brussel de nieuwe thuishaven wordt voor het Franse informaticamuseum. Maar we moeten niet te hard van stapel lopen, meent de Parijse museumdirecteur Philippe Nieuwbourg. Het Franse ICT-museum zit sinds april zonder onderkomen na de sluiting van 'het Dak' van de Grande Arche in La Défense, veroorzaakt door een defect aan de liften. Bovendien wil het Franse ministerie van Duurzame Ontwikkeling de ruimte innemen om er burelen en vergaderzalen te maken. Daarom is de directeur en initiatiefnemer van het museum Philippe Nieuwbourg op zoek naar een nieuwe ruimte. "We worden buitengezet. Ik zoek dus een nieuwe site. Dat kan enkel in een grote stad, om veel bezoekers te kunnen aantrekken. Het museum trekt zo'n 250.000 bezoekers per jaar. "Aangezien de collectie privé is, is het geen enkel probleem om ze elders in Europa te stallen. Ik mikte daarom onder meer op Brussel, evenals op Rijsel of Lyon." Het duurde niet lang of Belgische politici sprongen op het nieuws, met name het Brusselse CD&V-parlementslid Bianca Debaets. "Waar anders is het museum beter gevestigd dan in Brussel, de hoofstad van Europa?", stelde ze. "Brussel moet nog beter gepromoot worden in binnen- en buitenland. De komst van zo'n nieuw populair museum kan de uitstraling van Brussel, het toerisme en dus ook de werkgelegenheid alleen maar ten goede komen." Ook Brussels minister van Informatica Brigitte Grouwels had wel oren naar het idee. Beiden trekken minister-president van het Brusselse Gewest Charles Picqué aan de mouw om de haalbaarheid van een verhuis te bekijken. Maar Nieuwbourg tempert: "Ik heb positieve reacties gehad uit België, en vaak dynamischer dan sommige uit Frankrijk. Ikzelf ben verrast door die interesse, maar ben er heel gelukkig mee. En als Frankrijk niet in staat is om het wetenschappelijke patrimonium te behouden en over te brengen, en als België dynamischer is, twijfel ik geen seconde. Maar we gaan alle dossier onderzoeken - die van Brussel, Rijsel, Parijs en zelfs Montréal - en we kiezen dan het beste project voor de bezoekers." Overigens heeft Brussel eigenlijk al een informaticamuseum, dat huist in de gebouwen van Unisys, vlakbij de Navo. Het is een initiatief van oud-werknemer Jacques Laffut. "Ik heb natuurlijk vorige week contact genomen met Jacques Laffut, om hem op de hoogte te houden", aldus nog Nieuwbourg. "Ik kan me niet inbeelden dat als er in Brussel een dergelijk museum zou komen, dat zonder hem zou gebeuren. Ik hoop daarentegen ook dat hij gevoelig zal zijn aan de kans die deze kwestie ons zou bieden om ons beider werk te combineren om zo naar een hogere versnelling te schakelen."