Op 2 en 3 oktober gaat in de streek rond Leuven de waterparade 'Fiere Dijle' van start, ter ere van de nakende heiligverklaring van Pater Damiaan. Geen saaie processie echter, maar een heus 'high tech' spektakel.

Tijdens de waterparade 'Fiere Dijle' zullen 25 onbemande, met toptechnologie uitgeruste vaartuigjes over de Dijle glijden. De bootjes (een soort 'drijvende eilandjes' van 2 vierkante meter groot) bevatten bewegende miniatuurscènes uit het leven van Pater Damiaan. Die worden voor de toeschouwers via hd-camera's in beeld gebracht, niet alleen op grote schermen op de bootjes zelf, maar ook via bluetooth op smartphones en pda's en op het internet.

De bootjes zelf worden de komende maanden gebouwd door studententeams van de Vlaamse technische opleidingen, met steun van het bedrijfsleven. Onder meer Imec en Agoria steunen de organisatie.

Elk vaartuig is uitgerust met twee elektromotoren voor de aandrijving, twee pc's, audio, verlichting, een zonnepaneel, voeding, twee webcamera's, twee hd-camera's, gps, twee grote schermen en communicatieuitrusting (3G, wifi en bluetooth).

Internetservers staan in voor de besturing en de interactie met de toeschouwers. Van op een computerscherm op het vasteland zitten namelijk voor elke boot een 'stuurman' en een video-operator klaar. Ook de bewegende miniaturen zelf zullen trouwens door iemand technologisch worden aangestuurd, via usb.

Het evenement zelf is opgebouwd in 3 delen. Vrijdagavond komt de binnenstad van Leuven aan bod, zaterdag overdag gaat de parade van Leuven tot Werchter en van Aarschot tot Werchter. De tweede avond start vanaf Werchter, voorbij het geboortehuis van Damiaan (in Tremelo) tot aan de grens Keerbergen/Haacht (6 km).

Meer informatie op http://www.fieredijle.be

Op 2 en 3 oktober gaat in de streek rond Leuven de waterparade 'Fiere Dijle' van start, ter ere van de nakende heiligverklaring van Pater Damiaan. Geen saaie processie echter, maar een heus 'high tech' spektakel. Tijdens de waterparade 'Fiere Dijle' zullen 25 onbemande, met toptechnologie uitgeruste vaartuigjes over de Dijle glijden. De bootjes (een soort 'drijvende eilandjes' van 2 vierkante meter groot) bevatten bewegende miniatuurscènes uit het leven van Pater Damiaan. Die worden voor de toeschouwers via hd-camera's in beeld gebracht, niet alleen op grote schermen op de bootjes zelf, maar ook via bluetooth op smartphones en pda's en op het internet. De bootjes zelf worden de komende maanden gebouwd door studententeams van de Vlaamse technische opleidingen, met steun van het bedrijfsleven. Onder meer Imec en Agoria steunen de organisatie. Elk vaartuig is uitgerust met twee elektromotoren voor de aandrijving, twee pc's, audio, verlichting, een zonnepaneel, voeding, twee webcamera's, twee hd-camera's, gps, twee grote schermen en communicatieuitrusting (3G, wifi en bluetooth). Internetservers staan in voor de besturing en de interactie met de toeschouwers. Van op een computerscherm op het vasteland zitten namelijk voor elke boot een 'stuurman' en een video-operator klaar. Ook de bewegende miniaturen zelf zullen trouwens door iemand technologisch worden aangestuurd, via usb. Het evenement zelf is opgebouwd in 3 delen. Vrijdagavond komt de binnenstad van Leuven aan bod, zaterdag overdag gaat de parade van Leuven tot Werchter en van Aarschot tot Werchter. De tweede avond start vanaf Werchter, voorbij het geboortehuis van Damiaan (in Tremelo) tot aan de grens Keerbergen/Haacht (6 km). Meer informatie op http://www.fieredijle.be