"Ik haat computers. In 30 jaar tijd zijn ze amper veranderd. Daarom ook focus ik sterk op innovatie." Dat vertelde de Belgische MIT-professor Pattie Maes op de bijeenkomst van 'Women in ICT Sharing Experiences (WISE) in Diegem.

Het mag verbazen van een Dokter in de computerwetenschappen, maar Pattie Maes vertelde het vrouwelijke publiek dat ze computers haat: "Sinds de lancering van de Xerox Star in 1981 is er amper iets veranderd aan computers. Met de iPad kwam er wel een touchbased oplossing, maar eigenlijk is het concept nog steeds hetzelfde. Het design is amper gewijzigd."

Pattie Maes tracht samen met haar MIT-team innovatie te promoten en te ontwikkelen door op een gebruiksvriendelijke manier informatie door te spelen. Zo kunnen blinden via een mini-camera op hun vinger prijzen lezen van bijvoorbeeld kledingstukken. Die gegevens worden onmiddellijk omgezet in taal. Die camera kan ook gehanteerd worden om in het buitenland om tekstaanduidingen meteen te vertalen. Een vork met een ingebouwde chip laat weten of je te snel of te veel eet.

"Het uiteindelijke doel is om het leven makkelijker te maken, de wereld te veranderen."

Pattie Maes pleit daarbij voor meer diversiteit en dus ook meer vrouwen in technologie: "Mannen maken het alleen maar erger. Geef je een aantal ingenieurs de opdracht om te innoveren, dan maken ze alleen maar gadgets die door ingenieurs worden gebruikt."

Volgens haar zijn er dan ook veel opportuniteiten voor vrouwen: "Computers draaien uiteindelijk om mensen." Pattie Maes, die reeds 22 jaar verbonden is aan het Amerikaanse MIT lab, waarschuwde ook voor een goed evenwicht tussen werk, gezin en vrije tijd.

"De enige manier om dit te combineren was door pas om de vijf jaar een kind te krijgen." Ze heeft inmiddels drie jongeren. Inmiddels heeft ze ook reeds drie start-ups verkocht aan Microsoft, SAP en aan Dun & Bradstreet. Haar jongste project gaat over 'Sixth Sense', een bijzonder innovatieve manier om informatie te capteren en te verwerken.

"Ik haat computers. In 30 jaar tijd zijn ze amper veranderd. Daarom ook focus ik sterk op innovatie." Dat vertelde de Belgische MIT-professor Pattie Maes op de bijeenkomst van 'Women in ICT Sharing Experiences (WISE) in Diegem.Het mag verbazen van een Dokter in de computerwetenschappen, maar Pattie Maes vertelde het vrouwelijke publiek dat ze computers haat: "Sinds de lancering van de Xerox Star in 1981 is er amper iets veranderd aan computers. Met de iPad kwam er wel een touchbased oplossing, maar eigenlijk is het concept nog steeds hetzelfde. Het design is amper gewijzigd." Pattie Maes tracht samen met haar MIT-team innovatie te promoten en te ontwikkelen door op een gebruiksvriendelijke manier informatie door te spelen. Zo kunnen blinden via een mini-camera op hun vinger prijzen lezen van bijvoorbeeld kledingstukken. Die gegevens worden onmiddellijk omgezet in taal. Die camera kan ook gehanteerd worden om in het buitenland om tekstaanduidingen meteen te vertalen. Een vork met een ingebouwde chip laat weten of je te snel of te veel eet. "Het uiteindelijke doel is om het leven makkelijker te maken, de wereld te veranderen."Pattie Maes pleit daarbij voor meer diversiteit en dus ook meer vrouwen in technologie: "Mannen maken het alleen maar erger. Geef je een aantal ingenieurs de opdracht om te innoveren, dan maken ze alleen maar gadgets die door ingenieurs worden gebruikt." Volgens haar zijn er dan ook veel opportuniteiten voor vrouwen: "Computers draaien uiteindelijk om mensen." Pattie Maes, die reeds 22 jaar verbonden is aan het Amerikaanse MIT lab, waarschuwde ook voor een goed evenwicht tussen werk, gezin en vrije tijd. "De enige manier om dit te combineren was door pas om de vijf jaar een kind te krijgen." Ze heeft inmiddels drie jongeren. Inmiddels heeft ze ook reeds drie start-ups verkocht aan Microsoft, SAP en aan Dun & Bradstreet. Haar jongste project gaat over 'Sixth Sense', een bijzonder innovatieve manier om informatie te capteren en te verwerken.