Paul Allen, co-stichter van softwaregigant Microsoft, heeft plannen onthuld voor de ontwikkeling van een gigantisch lanceersysteem voor ruimtetuigen.

Het nieuwe bedrijf Stratolaunch Systems van Paul Allen wil een immens vliegtuig ontwikkelen dat een door het VS-ruimtevaartbedrijdf SpaceX te bouwen meertrapsraket meevoert en die dan op 9 km loslaat. De 36 meter lange raket vliegt dan naar een lage baan, met tot 6,1 ton vracht of met mensen.

Het vliegtuig zou zes motoren van een Boeing 747 gebruiken, nieuwe composietmaterialen omvatten, een vleugelwijdte van 116 meter hebben en meer dan 500 ton stuwkracht ontwikkelen. De startbaan zou 3,65 km lang moeten zijn. Een eerste vlucht zou al binnen vijf jaar mogelijk zijn.

"Dit kan Amerika aan de top houden van de exploratie van de ruimte", zei Allen op een persconferentie. Het systeem zou kostenvriendelijk zijn, meer veiligheid bieden en meer flexibiliteit en hergebruik dan de huidige lanceringen van op de grond.

Momenteel voert het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences al dergelijke lanceringen uit met zijn door een vliegtuig los te laten Pegasus-raket.

Allen werkte reeds met Bert Rutan van SpaceShipOne, dat in 2004 de eerste volledig door de privésector betaalde raket werd die een mens in de ruimte bracht.

Het vliegtuig wordt gebouwd in een speciale hangar op de Mojave Air and Space Port in Californië waar ook het SpaceShipOne is vervaardigd.

Bron: Belga

Paul Allen, co-stichter van softwaregigant Microsoft, heeft plannen onthuld voor de ontwikkeling van een gigantisch lanceersysteem voor ruimtetuigen. Het nieuwe bedrijf Stratolaunch Systems van Paul Allen wil een immens vliegtuig ontwikkelen dat een door het VS-ruimtevaartbedrijdf SpaceX te bouwen meertrapsraket meevoert en die dan op 9 km loslaat. De 36 meter lange raket vliegt dan naar een lage baan, met tot 6,1 ton vracht of met mensen. Het vliegtuig zou zes motoren van een Boeing 747 gebruiken, nieuwe composietmaterialen omvatten, een vleugelwijdte van 116 meter hebben en meer dan 500 ton stuwkracht ontwikkelen. De startbaan zou 3,65 km lang moeten zijn. Een eerste vlucht zou al binnen vijf jaar mogelijk zijn. "Dit kan Amerika aan de top houden van de exploratie van de ruimte", zei Allen op een persconferentie. Het systeem zou kostenvriendelijk zijn, meer veiligheid bieden en meer flexibiliteit en hergebruik dan de huidige lanceringen van op de grond. Momenteel voert het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences al dergelijke lanceringen uit met zijn door een vliegtuig los te laten Pegasus-raket. Allen werkte reeds met Bert Rutan van SpaceShipOne, dat in 2004 de eerste volledig door de privésector betaalde raket werd die een mens in de ruimte bracht. Het vliegtuig wordt gebouwd in een speciale hangar op de Mojave Air and Space Port in Californië waar ook het SpaceShipOne is vervaardigd. Bron: Belga