Wie een muisarm wil voorkomen kan beter sporten in de lunchpauze dan gewoon even te pauzeren. Die conclusie trekt bewegingswetenschapper Janneke Richter in haar proefschrift, waarop zij promoveerde aan het Nederlandse Erasmus Medische Centrum.

Kantoorwerkers die dagelijks uren achter de computer zitten, worden vaak met speciale software gedwongen te pauzeren: de computer gaat op slot, de werknemer moet even iets anders gaan doen. Onderzoek van Richter wijst uit dat de spieractiviteit bij mensen die computerwerk doen nauwelijks verschilt met die van mensen die aan het bureau werkzaam zijn zonder de pc te gebruiken.

Intensief computerwerk kan leiden tot spierklachten aan de arm, nek of schouders. Voorheen stonden deze klachten bekend als RSI (Repetitive Strain Injury). Tegenwoordig zijn ze samengevoegd onder de noemer KANS, Klachten aan Arm, Nek of Schouder.

Volgens Richter is het bestuderen van computergebruik niet voldoende om het ontstaan van KANS te verklaren. "Het lijkt erop dat ander bureauwerk ook risicofactoren bevat voor het ontstaan van KANS", stelt ze. Uit haar onderzoek blijkt dat mensen die computerwerk (toetsen en muis) verrichten vaak al spontane pauzes nemen, zoals het halen van koffie, een gesprek met een collega of papierwerk. Pauzesoftware verandert het werk-pauzepatroon niet noemenswaardig.

Richter pleit daarom voor meer variatie tijdens de werkdag dan alleen normale- of softwarepauzes om spierklachten te voorkomen. Sporten op het werk is volgens haar beter.

Bron: Belga/ANP

Wie een muisarm wil voorkomen kan beter sporten in de lunchpauze dan gewoon even te pauzeren. Die conclusie trekt bewegingswetenschapper Janneke Richter in haar proefschrift, waarop zij promoveerde aan het Nederlandse Erasmus Medische Centrum. Kantoorwerkers die dagelijks uren achter de computer zitten, worden vaak met speciale software gedwongen te pauzeren: de computer gaat op slot, de werknemer moet even iets anders gaan doen. Onderzoek van Richter wijst uit dat de spieractiviteit bij mensen die computerwerk doen nauwelijks verschilt met die van mensen die aan het bureau werkzaam zijn zonder de pc te gebruiken. Intensief computerwerk kan leiden tot spierklachten aan de arm, nek of schouders. Voorheen stonden deze klachten bekend als RSI (Repetitive Strain Injury). Tegenwoordig zijn ze samengevoegd onder de noemer KANS, Klachten aan Arm, Nek of Schouder. Volgens Richter is het bestuderen van computergebruik niet voldoende om het ontstaan van KANS te verklaren. "Het lijkt erop dat ander bureauwerk ook risicofactoren bevat voor het ontstaan van KANS", stelt ze. Uit haar onderzoek blijkt dat mensen die computerwerk (toetsen en muis) verrichten vaak al spontane pauzes nemen, zoals het halen van koffie, een gesprek met een collega of papierwerk. Pauzesoftware verandert het werk-pauzepatroon niet noemenswaardig. Richter pleit daarom voor meer variatie tijdens de werkdag dan alleen normale- of softwarepauzes om spierklachten te voorkomen. Sporten op het werk is volgens haar beter. Bron: Belga/ANP