De pc- en tabletmarkt groei wordt geschat op 1,2 procent in 2018, terwijl de markt voor mobiele telefoons in een stroomversnelling zit om dit jaar op een toename van 1,4 procent te komen.

DRAM prijzen stijgen

"De pc-markt wordt nog steeds gehinderd door de onderdrukking van de DRAM-markt voor heel 2018, vanwege het ontbreken van nieuwe wafercapaciteit Als gevolg daarvan zullen pc-leveranciers hun prijzen in 2018 blijven verhogen," zegt Ranjit Atwal , onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Grotere schermen en meer grafische kaarten betekenen ook stijgende kosten, die bijdragen aan de prijzen van hardwaremateriaal."

Hoewel de pc-markt prijsgevoelig is, lijkt er wel meer vraag van bedrijven naar hoogwaardige pc's, zoals Ultramobile Premium-apparaten die ook als waardevoller worden beschouwd stelt Gartner. De organisatie Gartner schat de groei van ultramobiele premium toestellen in 2018 op 12 procent.

Ultramobiles en Windows 10

De traditionele pc's en laptops blijven echter dalen, waardoor de totale markt (desktops, laptops en ultramobiles) dit jaar krimpt van 262 miljoen naar 260 miljoen toestellen. Wel verwacht Gartner voor 2019 opnieuw een stijging naar 263 miljoen, al ligt ook dat volledig aan de ultramobiles.

De volgende grote verschuiving in de pc-markt zal worden gekenmerkt door het einde van de ondersteuning voor Windows 7 in januari 2020. "Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven om naar Windows 10 te migreren zodra mogelijk, en zeker tegen het einde van 2019", aldus Atwal.

In samenwerking met Dutch IT-Channel.

De pc- en tabletmarkt groei wordt geschat op 1,2 procent in 2018, terwijl de markt voor mobiele telefoons in een stroomversnelling zit om dit jaar op een toename van 1,4 procent te komen.DRAM prijzen stijgen"De pc-markt wordt nog steeds gehinderd door de onderdrukking van de DRAM-markt voor heel 2018, vanwege het ontbreken van nieuwe wafercapaciteit Als gevolg daarvan zullen pc-leveranciers hun prijzen in 2018 blijven verhogen," zegt Ranjit Atwal , onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Grotere schermen en meer grafische kaarten betekenen ook stijgende kosten, die bijdragen aan de prijzen van hardwaremateriaal."Hoewel de pc-markt prijsgevoelig is, lijkt er wel meer vraag van bedrijven naar hoogwaardige pc's, zoals Ultramobile Premium-apparaten die ook als waardevoller worden beschouwd stelt Gartner. De organisatie Gartner schat de groei van ultramobiele premium toestellen in 2018 op 12 procent.Ultramobiles en Windows 10De traditionele pc's en laptops blijven echter dalen, waardoor de totale markt (desktops, laptops en ultramobiles) dit jaar krimpt van 262 miljoen naar 260 miljoen toestellen. Wel verwacht Gartner voor 2019 opnieuw een stijging naar 263 miljoen, al ligt ook dat volledig aan de ultramobiles.De volgende grote verschuiving in de pc-markt zal worden gekenmerkt door het einde van de ondersteuning voor Windows 7 in januari 2020. "Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven om naar Windows 10 te migreren zodra mogelijk, en zeker tegen het einde van 2019", aldus Atwal.In samenwerking met Dutch IT-Channel.