In aantallen uitgedrukt betekent dit dat in het vierde kwartaal 71,9 miljoen systemen over de toonbank zijn gegaan. "En dat is inclusief de apparatuur die in de cadeaumaand december zijn verkocht", aldus IDC.

Vergelijkbaar beeld

De cijfers van IDC zijn dramatisch, maar ook andere bureaus zien een scherpe daling van de vraag. Gartner komt, met een andere telmethode, op een neergang van 8,3 procent in het vierde kwartaal. Beide bureaus vergelijken de markt met de situatie van een jaar geleden.

Oorzaken

Gebruikers hebben kennelijk minder belangstelling voor pc's, omdat ze ook prima uit de voeten kunnen met smartphones en tablets. Dit geldt voornamelijk voor de consumenten, de privé-gebruikers. In de zakelijke omgeving is de pc nog steeds het werkpaard bij uitstek. De onderzoekers stellen dat dat nog wel enige tijd zo zal blijven. Vooral nu bedrijven nieuwe hardware gaan kopen om hun werknemers met Windows 10 te laten werken.

Apple uitgezonderd

Alleen Apple zag de verkopen in het vierde kwartaal stijgen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. Bij Apple was sprake van een groei van 6 procent. Acer bleek het het slechtst te hebben gedaan, met een daling van 18 procent.

Bron: Automatiseringgids

In aantallen uitgedrukt betekent dit dat in het vierde kwartaal 71,9 miljoen systemen over de toonbank zijn gegaan. "En dat is inclusief de apparatuur die in de cadeaumaand december zijn verkocht", aldus IDC.Vergelijkbaar beeldDe cijfers van IDC zijn dramatisch, maar ook andere bureaus zien een scherpe daling van de vraag. Gartner komt, met een andere telmethode, op een neergang van 8,3 procent in het vierde kwartaal. Beide bureaus vergelijken de markt met de situatie van een jaar geleden.OorzakenGebruikers hebben kennelijk minder belangstelling voor pc's, omdat ze ook prima uit de voeten kunnen met smartphones en tablets. Dit geldt voornamelijk voor de consumenten, de privé-gebruikers. In de zakelijke omgeving is de pc nog steeds het werkpaard bij uitstek. De onderzoekers stellen dat dat nog wel enige tijd zo zal blijven. Vooral nu bedrijven nieuwe hardware gaan kopen om hun werknemers met Windows 10 te laten werken.Apple uitgezonderdAlleen Apple zag de verkopen in het vierde kwartaal stijgen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. Bij Apple was sprake van een groei van 6 procent. Acer bleek het het slechtst te hebben gedaan, met een daling van 18 procent. Bron: Automatiseringgids