Het blijft slecht gaan met de personal computer maar in volwassen markten gaat het opmerkelijk genoeg beter. Al is er weinig reden tot hoerastemming.

IDC verwacht dat de globale markt dit jaar met zes procent zal krimpen, een licht positiever cijfer dan de -6,1 procent die het eerder opgaf. Maar het speelveld is duidelijk verdeeld.

Zo verwacht de marktanalist dat de dalende trend in volwassen markten dit jaar stopt (0% groei), wat vooral te danken is aan de laptop (+0,7%), maar dat wordt gecompenseerd door de slechte desktopmarkt (-1,1%). Vooral West-Europa doet het daarbij goed. Al nuanceert IDC meteen dat het in de komende jaren globaal een nulgroei of lichte daling verwacht.

De computermarkt doet het in mature markten goed omdat de tabletpenetratie hoog ligt en de groei daar begint te haperen. Of anders gezegd: gezinnen gaan hun elektronicabudget opnieuw wat vaker uitgeven aan een nieuwe pc, waar dit vorig jaar niet gebeurde omdat ze toen eerst een tablet wilden kopen.

In opkomende markten verwacht IDC een daling van 10,4 procent (ten opzichte van -11,3% in 2013). Hier wijt de marktanalist de daling aan onder meer politieke en economische stabiliteit. Al blijft die impact beperkt tot de korte termijn. Tegen 2018 verwacht het bedrijf een lichte stijging van 0,7 procent.

De pc-markt blijft dus krimpen, maar doet dat minder hard dan vorig jaar. De sector zelf kan daarin tegemoet komen met aangepaste form factors zoals goedkope en dunne toestellen met aanraakschermen. Ook al waren die in het verleden niet altijd een succes.

In aantallen verwacht IDC dat er dit jaar 296,3 miljoen pc's worden verscheept. Vorig jaar waren dat er 315,1 miljoen. Eind 2013 voorspelde IDC al dat de daling op de markt minder groot zou zijn. Maar dat komt vooral omdat de computerverkoop op een status quo blijft van ongeveer 300 miljoen toestellen per jaar.

Het blijft slecht gaan met de personal computer maar in volwassen markten gaat het opmerkelijk genoeg beter. Al is er weinig reden tot hoerastemming. IDC verwacht dat de globale markt dit jaar met zes procent zal krimpen, een licht positiever cijfer dan de -6,1 procent die het eerder opgaf. Maar het speelveld is duidelijk verdeeld. Zo verwacht de marktanalist dat de dalende trend in volwassen markten dit jaar stopt (0% groei), wat vooral te danken is aan de laptop (+0,7%), maar dat wordt gecompenseerd door de slechte desktopmarkt (-1,1%). Vooral West-Europa doet het daarbij goed. Al nuanceert IDC meteen dat het in de komende jaren globaal een nulgroei of lichte daling verwacht. De computermarkt doet het in mature markten goed omdat de tabletpenetratie hoog ligt en de groei daar begint te haperen. Of anders gezegd: gezinnen gaan hun elektronicabudget opnieuw wat vaker uitgeven aan een nieuwe pc, waar dit vorig jaar niet gebeurde omdat ze toen eerst een tablet wilden kopen. In opkomende markten verwacht IDC een daling van 10,4 procent (ten opzichte van -11,3% in 2013). Hier wijt de marktanalist de daling aan onder meer politieke en economische stabiliteit. Al blijft die impact beperkt tot de korte termijn. Tegen 2018 verwacht het bedrijf een lichte stijging van 0,7 procent. De pc-markt blijft dus krimpen, maar doet dat minder hard dan vorig jaar. De sector zelf kan daarin tegemoet komen met aangepaste form factors zoals goedkope en dunne toestellen met aanraakschermen. Ook al waren die in het verleden niet altijd een succes. In aantallen verwacht IDC dat er dit jaar 296,3 miljoen pc's worden verscheept. Vorig jaar waren dat er 315,1 miljoen. Eind 2013 voorspelde IDC al dat de daling op de markt minder groot zou zijn. Maar dat komt vooral omdat de computerverkoop op een status quo blijft van ongeveer 300 miljoen toestellen per jaar.