De wereldwijde verkoop van computers zal dit jaar uiteindelijk toch, tegen eerdere verwachtingen in, hoger liggen dan in 2008. Het onderzoeksbureau Gartner verwacht een toename van de pc-verkoop met 2,8 procent.

Gartner stelde zijn verwachtingen al meermaals bij. Voor de zomer ging het bureau er nog van uit dat de computerverkoop dit jaar 6 procent lager zou liggen dan in 2008. In september werd dat -2 procent. Nu verwacht Gartner dat er dit jaar wereldwijd 298,9 miljoen pc's (+2,8 procent) over de toonbank gegaan zullen zijn, vooral dankzij de goede verkoop van laptops (+15 procent). De verkoop van desktops daalt (-9 procent).

"De verkoop lag tijdens het derde kwartaal veel hoger dan verwacht", zegt analist George Shiffler. "Daardoor zou er dit jaar een positieve groei zijn." Voor het vierde kwartaal wordt een matige groei verwacht, maar omdat het vierde kwartaal van 2008 erg zwak was, zal de groei vrij sterk lijken, luidt het nog.

In waarde zal de markt dit jaar echter met bijna 11 procent dalen, tot 146 miljard euro. Dat is het gevolg van "de nooit geziene daling van de gemiddelde prijs van een pc". In 2010 verwacht Gartner dat de pc-verkoop aan snelheid zal winnen, met een toename van 12 procent tot meer dan 336 miljoen eenheden.

In 2008 was de wereldwijde pc-verkoop met 11 procent gestegen tegenover het jaar ervoor.

Bron: Belga

De wereldwijde verkoop van computers zal dit jaar uiteindelijk toch, tegen eerdere verwachtingen in, hoger liggen dan in 2008. Het onderzoeksbureau Gartner verwacht een toename van de pc-verkoop met 2,8 procent. Gartner stelde zijn verwachtingen al meermaals bij. Voor de zomer ging het bureau er nog van uit dat de computerverkoop dit jaar 6 procent lager zou liggen dan in 2008. In september werd dat -2 procent. Nu verwacht Gartner dat er dit jaar wereldwijd 298,9 miljoen pc's (+2,8 procent) over de toonbank gegaan zullen zijn, vooral dankzij de goede verkoop van laptops (+15 procent). De verkoop van desktops daalt (-9 procent). "De verkoop lag tijdens het derde kwartaal veel hoger dan verwacht", zegt analist George Shiffler. "Daardoor zou er dit jaar een positieve groei zijn." Voor het vierde kwartaal wordt een matige groei verwacht, maar omdat het vierde kwartaal van 2008 erg zwak was, zal de groei vrij sterk lijken, luidt het nog. In waarde zal de markt dit jaar echter met bijna 11 procent dalen, tot 146 miljard euro. Dat is het gevolg van "de nooit geziene daling van de gemiddelde prijs van een pc". In 2010 verwacht Gartner dat de pc-verkoop aan snelheid zal winnen, met een toename van 12 procent tot meer dan 336 miljoen eenheden. In 2008 was de wereldwijde pc-verkoop met 11 procent gestegen tegenover het jaar ervoor. Bron: Belga