Gisterenavond stelde internetpionier en 'thought leader' Peter Hinssen zijn eerste boekenworp 'Business/IT Fusion' voor op een evenement van de MIT-club. "Ik wil de Dr. Phil van de CIO's worden"

In zijn boek pleit Hinssen voor een 'renaissance' in de it-sector. Immers, er schort iets met het imago van de CIO, en dat straalt af op de hele it-afdeling. Waarom is de relatie tussen business en it zo problematisch? Hoe komt het dat niemand het informaticadepartement nog vertrouwt? "It wordt niet langer serieus genomen", vindt Hinssen, "terwijl de CIO eigenlijk een moderne Mozes is die zijn volk naar het beloofde land moet leiden."

De auteur zoemt in op de komende transformaties in it-omgevingen ("we hebben er 30 jaar over gedaan om digitaal te worden, de komende 30 jaar zal het er vooral om draaien daar slim mee om te gaan"), op de evolutie van een nieuwe generatie CIO's ("chief information officers moeten leren om de passie terug te laten opborrelen, en om niet langer tweede viool te spelen"), en op de fundamentele u-turn die ook de gewone it'er zal moeten nemen ("de juiste mensen vinden is onontbeerlijk, en dan praat ik niet over technici die al tien jaar bezig zijn met het onderhoud van de zoveelste versie van een Oracle of Microsoft product").

De 'Fusion'-boodschap die Hinssen verspreidt, waarbij business en it als het ware samensmelten tot één geheel, en waar de CIO een echte leider is met veel zakenkennis, is zeker niet nieuw. Zo was de visionaire CEO A.G. Lafley van Procter & Gamble Hinssen al voor toen hij een tijdje geleden zijn hele it-departement schrapte en informatica integreerde in de business.

Maar de bevlogen stijl en het enthousiasme zo eigen aan de opinion leader werden behouden in het boek, dat leest als een trein en leuk oogt. Ook de voorgestelde 'roadmap' naar it 2.0 is minstens interessant. Het werkstuk richt zich wel meer op de businesskant dan op de it. "It is strategisch, en ik wil ook CEO's helpen inzien wat ze er allemaal mee kunnen doen", luidt de verklaring.

"Ik heb zeker geen academisch boek willen schrijven, daar geloof ik niet in. Toen ik afstudeerde aan de Universiteit van Gent, moet ik de slechtste student van mijn jaar geweest zijn. Ik geloof wel in pragmatisme. Ik wil de Dr. Phil van de CIO's worden."

[www.it-fusion.com]

Gisterenavond stelde internetpionier en 'thought leader' Peter Hinssen zijn eerste boekenworp 'Business/IT Fusion' voor op een evenement van de MIT-club. "Ik wil de Dr. Phil van de CIO's worden" In zijn boek pleit Hinssen voor een 'renaissance' in de it-sector. Immers, er schort iets met het imago van de CIO, en dat straalt af op de hele it-afdeling. Waarom is de relatie tussen business en it zo problematisch? Hoe komt het dat niemand het informaticadepartement nog vertrouwt? "It wordt niet langer serieus genomen", vindt Hinssen, "terwijl de CIO eigenlijk een moderne Mozes is die zijn volk naar het beloofde land moet leiden." De auteur zoemt in op de komende transformaties in it-omgevingen ("we hebben er 30 jaar over gedaan om digitaal te worden, de komende 30 jaar zal het er vooral om draaien daar slim mee om te gaan"), op de evolutie van een nieuwe generatie CIO's ("chief information officers moeten leren om de passie terug te laten opborrelen, en om niet langer tweede viool te spelen"), en op de fundamentele u-turn die ook de gewone it'er zal moeten nemen ("de juiste mensen vinden is onontbeerlijk, en dan praat ik niet over technici die al tien jaar bezig zijn met het onderhoud van de zoveelste versie van een Oracle of Microsoft product"). De 'Fusion'-boodschap die Hinssen verspreidt, waarbij business en it als het ware samensmelten tot één geheel, en waar de CIO een echte leider is met veel zakenkennis, is zeker niet nieuw. Zo was de visionaire CEO A.G. Lafley van Procter & Gamble Hinssen al voor toen hij een tijdje geleden zijn hele it-departement schrapte en informatica integreerde in de business. Maar de bevlogen stijl en het enthousiasme zo eigen aan de opinion leader werden behouden in het boek, dat leest als een trein en leuk oogt. Ook de voorgestelde 'roadmap' naar it 2.0 is minstens interessant. Het werkstuk richt zich wel meer op de businesskant dan op de it. "It is strategisch, en ik wil ook CEO's helpen inzien wat ze er allemaal mee kunnen doen", luidt de verklaring. "Ik heb zeker geen academisch boek willen schrijven, daar geloof ik niet in. Toen ik afstudeerde aan de Universiteit van Gent, moet ik de slechtste student van mijn jaar geweest zijn. Ik geloof wel in pragmatisme. Ik wil de Dr. Phil van de CIO's worden." [www.it-fusion.com]