Peter Strickx en Yves Vander Auwera weg bij Fedict
De CTO van Fedict stapt eind deze maand op. Ook het hoofd shared services hield het recent voor bekeken.
Strickx werkte sinds 2001, het jaar dat Fedict werd opgericht, voor de overheidsdienst. Zo was hij mede verantwoordelijk voor projecten zoals het open souce maken van de eID-software, de stap naar open standaarden zoals ODF en FedMAN, het netwerk waarmee FOD’s informatie uitwisselen. Het mandaat van Vander Auwera begon in 2003.
De officiele reden van hun vertrek is een aflopend mandaat. Dat van Strickx loopt af op 31 mei. Vander Auwera zag dat van hem al eind april eindigen. Hun functies verdwijnen, er komt dus geen nieuwe CTO of een nieuw hoofd voor shared services.
Strickx zelf heeft op dit moment nog geen nieuwe uitdaging, maar heeft wel ambities. “Ik zou heel graag bezig zijn met startups. Iets uit de grond stampen, een beetje zoals ik dat in de jaren negentig met Sun Microsystems (waar Strickx van 1991 tot 2001 werkte en dat toen zijn eerste Belgische activiteiten ontplooide, nvdr), samen met mijn toenmalige collega’s heb gedaan.”
Vander Auwera was als director shared services ook gedetacheerd naar de Federale Politie in het kader van het Nationaal Veiligheidsplan waaronder hij enkele projecten opstartte. Momenteel is het nog onduidelijk of die functie wel wordt verdergezet. Vander Auwera zelf blijft er positief bij. “Ik bekijk momenteel verschillende pistes. Ik heb ervaring in openbare- en privébedrijven, nationaal en internationaal, als klant en als leverancier. Maar een van de dingen waar ik aan denk is ook om zelf iets op te starten,” aldus Vander Auwera.
Financiële of politieke keuze?
Het vertrek komt er nadat eind vorig jaar bekend raakte dat de federale overheid dit jaar 385 miljoen euro, 22 procent minder dan vorig jaar, zal uitgeven aan ICT nadat het vorig jaar ook al tot een daling van tien procent kwam. Dat wil zeggen dat er ook bij Fedict minder ruimte is.
Al zeggen bronnen tegenover de redactie van Data News dat dat niet de enige reden is. Zo zou de keuze om de mandaten niet langer te verlengen eerder politiek dan financieel gemotiveerd zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier