Het is al vier jaar doodstil in de rechtszaak tussen de overheid en ict-dienstenbedrijf Unisys, rond het ter ziele gegane informatiseringsproject van Justitie 'Phenix'.

Phenix was het grootschalige informatiseringsproject van Justitie dat in 2001 met veel bombarie werd gelanceerd door toenmalig voogdijminister Marc Verwilghen. Het project liep al vanaf 2004 volledig scheef, maar bleef nog enkele jaren stuiptrekken. Uiteindelijk trok Laurette Onkelinx in 2007 de stekker eruit. Datzelfde jaar trok de Belgische staat naar de rechtbank om een schadevergoeding te eisen van leverancier Unisys, goed voor naar verluidt 28 miljoen euro.

In 2008 diende Unisys zelf een tegenclaim in van zo'n 20 miljoen euro. Een niet zo onlogische zet, omdat uit onderzoek van het Rekenhof bleek dat er zowel blunders door Unisys als door de overheid gemaakt waren.

Sindsdien bleef het stil in de zaak, zo achterhaalde de krant De Tijd. Unisys zou verschillende brieven gestuurd hebben om de kwestie opnieuw te bespreken, maar bij de advocaat van de staat bleef het stil. Op het kabinet van minister van Justitie Annemie Turtelboom wordt de kwestie momenteel onderzocht. Later op de dag zou mogelijk nog een mededeling volgen.

Toekomst Het megaproject Phenix werd overigens opgevolgd door een meer verspreide benadering van ict-projecten. Begin 2011 presenteerden de toenmalige minister van Justitie (in lopende zaken) Stefaan De Clerck en zijn informatiseringluitenant Karel Tobback in de Kamercommissie Justitie nog een nieuwe stand van zaken en planning (zie ook Data News nr. 3 van 2011). Er stonden 5 grote projecten op stapel: de uniformisering van de softwareomgeving, investeringen in infrastructuur, het Cheops-project, het Prisma-project en de informatisering van tal van grote databanken. Dat alles was gepland tussen 2011 en 2014.

Erg ambitieus, gezien de hoeveelheid werk en gezien de politieke situatie, met onlangs alweer een nieuwe minister van Justitie. Hoger genoemde Karel Tobback is overigens ook alweer van het toneel verdwenen. Onlangs gevraagd naar meer toelichting over de toekomst van de informatisering van Justitie, klonk het op het kabinet van Turtelboom dat het "nog iets te vroeg" was. Misschien niet helemaal de juiste woordkeuze in deze context...

Het is al vier jaar doodstil in de rechtszaak tussen de overheid en ict-dienstenbedrijf Unisys, rond het ter ziele gegane informatiseringsproject van Justitie 'Phenix'. Phenix was het grootschalige informatiseringsproject van Justitie dat in 2001 met veel bombarie werd gelanceerd door toenmalig voogdijminister Marc Verwilghen. Het project liep al vanaf 2004 volledig scheef, maar bleef nog enkele jaren stuiptrekken. Uiteindelijk trok Laurette Onkelinx in 2007 de stekker eruit. Datzelfde jaar trok de Belgische staat naar de rechtbank om een schadevergoeding te eisen van leverancier Unisys, goed voor naar verluidt 28 miljoen euro. In 2008 diende Unisys zelf een tegenclaim in van zo'n 20 miljoen euro. Een niet zo onlogische zet, omdat uit onderzoek van het Rekenhof bleek dat er zowel blunders door Unisys als door de overheid gemaakt waren. Sindsdien bleef het stil in de zaak, zo achterhaalde de krant De Tijd. Unisys zou verschillende brieven gestuurd hebben om de kwestie opnieuw te bespreken, maar bij de advocaat van de staat bleef het stil. Op het kabinet van minister van Justitie Annemie Turtelboom wordt de kwestie momenteel onderzocht. Later op de dag zou mogelijk nog een mededeling volgen. Toekomst Het megaproject Phenix werd overigens opgevolgd door een meer verspreide benadering van ict-projecten. Begin 2011 presenteerden de toenmalige minister van Justitie (in lopende zaken) Stefaan De Clerck en zijn informatiseringluitenant Karel Tobback in de Kamercommissie Justitie nog een nieuwe stand van zaken en planning (zie ook Data News nr. 3 van 2011). Er stonden 5 grote projecten op stapel: de uniformisering van de softwareomgeving, investeringen in infrastructuur, het Cheops-project, het Prisma-project en de informatisering van tal van grote databanken. Dat alles was gepland tussen 2011 en 2014. Erg ambitieus, gezien de hoeveelheid werk en gezien de politieke situatie, met onlangs alweer een nieuwe minister van Justitie. Hoger genoemde Karel Tobback is overigens ook alweer van het toneel verdwenen. Onlangs gevraagd naar meer toelichting over de toekomst van de informatisering van Justitie, klonk het op het kabinet van Turtelboom dat het "nog iets te vroeg" was. Misschien niet helemaal de juiste woordkeuze in deze context...