Het ter ziele gegane informatiseringsproject van Justitie, Phenix, blijkt de staat een zinloze 28 miljoen euro gekost te hebben. Die balans heeft Rekenhof nu opgemaakt.

Het Rekenhof maakt in het 165ste Boek (in de volksmond ook wel 'Blunderboek' genoemd) onder meer de balans op van het in 2007 gefaalde Phenix-project, zo meldt De Tijd. Die balans draait volgens het Rekenhof alles bij elkaar genomen op een put van 28 miljoen euro. Unisys en de overheid vechten nog steeds in de rechtbank uit wie moet opdraaien voor de schade.

"De Staat heeft meer dan 9,3 miljoen euro uitgegeven in het kader van de opdracht van diensten zonder bruikbaar resultaat. (...) Bovenop dat financieel verlies zijn er de human resources die voor het project werden ingezet (12 miljoen euro) en de vertraging van minstens vijf jaar in de modernisering van de informatica van de rechterlijke macht, met inbegrip van de invoering van een nationale rol en een elektronische gerechtelijke procedure. Wat het materieel betreft dat in het raam van de opdracht van leveringen werd aangekocht (10,9 miljoen euro, met uitzondering van de onderhoudsuitgaven), dat wordt in principe hergebruikt of is herbruikbaar."

Unisys krijgt kritiek "omdat afdoende resultaten uitbleven en het vertrouwen in de mogelijkheid om het project tot een goed einde te brengen, zoek was". Maar ook de overheid krijgt een veeg uit de pan. Onder meer het toezicht was gebrekkig en zijn er fouten gemaakt in het uitschrijven van de opdracht en bij de gunning ervan.

Phenix werd vorig jaar opgevolgd door Cheops, een meer stapsgewijze aanpak van de informaticanoden bij Justitie. "Deze nieuwe aanpak, op basis van afzonderlijke opdrachten, moet de concrete resultaten consolideren en een herhaling vermijden van de problemen van een globaal contract", aldus nog het Rekenhof.

Het ter ziele gegane informatiseringsproject van Justitie, Phenix, blijkt de staat een zinloze 28 miljoen euro gekost te hebben. Die balans heeft Rekenhof nu opgemaakt. Het Rekenhof maakt in het 165ste Boek (in de volksmond ook wel 'Blunderboek' genoemd) onder meer de balans op van het in 2007 gefaalde Phenix-project, zo meldt De Tijd. Die balans draait volgens het Rekenhof alles bij elkaar genomen op een put van 28 miljoen euro. Unisys en de overheid vechten nog steeds in de rechtbank uit wie moet opdraaien voor de schade. "De Staat heeft meer dan 9,3 miljoen euro uitgegeven in het kader van de opdracht van diensten zonder bruikbaar resultaat. (...) Bovenop dat financieel verlies zijn er de human resources die voor het project werden ingezet (12 miljoen euro) en de vertraging van minstens vijf jaar in de modernisering van de informatica van de rechterlijke macht, met inbegrip van de invoering van een nationale rol en een elektronische gerechtelijke procedure. Wat het materieel betreft dat in het raam van de opdracht van leveringen werd aangekocht (10,9 miljoen euro, met uitzondering van de onderhoudsuitgaven), dat wordt in principe hergebruikt of is herbruikbaar." Unisys krijgt kritiek "omdat afdoende resultaten uitbleven en het vertrouwen in de mogelijkheid om het project tot een goed einde te brengen, zoek was". Maar ook de overheid krijgt een veeg uit de pan. Onder meer het toezicht was gebrekkig en zijn er fouten gemaakt in het uitschrijven van de opdracht en bij de gunning ervan. Phenix werd vorig jaar opgevolgd door Cheops, een meer stapsgewijze aanpak van de informaticanoden bij Justitie. "Deze nieuwe aanpak, op basis van afzonderlijke opdrachten, moet de concrete resultaten consolideren en een herhaling vermijden van de problemen van een globaal contract", aldus nog het Rekenhof.