Philips werkt via zijn dochter USFA sinds 1977 samen met de NSA voor het encrypteren van beveiligde telefoons voor onder meer de Nederlandse overheid en ambassades

De Groene Amsterdammer schrijft dat Philips via USFA, een dochterbedrijf dat zich toelegt op cryptografie, encryptietoestellen produceerde die ze in licentie kregen van de NSA. Dat was nadat de Navo de apparatuur van de NSA had verkozen omdat deze sneller werkte.

Door die samenwerking kon het bedrijf vanaf begin jaren tachtig verschillende opdrachten vanuit Navo-landen binnenhalen. Het gaat onder meer om het digitaal communicatienetwerk van het Nederlandse leger (codenaam Zodiac). Het bewuste encryptieprogramma, dat de codenaam Saville meekreeg, zou later ook door Siemens en STK zijn gebruikt om zo vlotter opdrachten van de Navo binnen te halen.

Volgens De Groene Amsterdammer was Zodiac tot 2007 operationeel. Wel is het niet bekend of de VS zijn eigen encryptietechnologie ooit heeft misbruikt voor eigen belangen. Maar als er een achterpoortje is ingebouwd dan betekent dit dat de NSA toegang had tot tal van militaire communicatietoestellen van verschillende partnerlanden.

Philips werkt via zijn dochter USFA sinds 1977 samen met de NSA voor het encrypteren van beveiligde telefoons voor onder meer de Nederlandse overheid en ambassades De Groene Amsterdammer schrijft dat Philips via USFA, een dochterbedrijf dat zich toelegt op cryptografie, encryptietoestellen produceerde die ze in licentie kregen van de NSA. Dat was nadat de Navo de apparatuur van de NSA had verkozen omdat deze sneller werkte. Door die samenwerking kon het bedrijf vanaf begin jaren tachtig verschillende opdrachten vanuit Navo-landen binnenhalen. Het gaat onder meer om het digitaal communicatienetwerk van het Nederlandse leger (codenaam Zodiac). Het bewuste encryptieprogramma, dat de codenaam Saville meekreeg, zou later ook door Siemens en STK zijn gebruikt om zo vlotter opdrachten van de Navo binnen te halen. Volgens De Groene Amsterdammer was Zodiac tot 2007 operationeel. Wel is het niet bekend of de VS zijn eigen encryptietechnologie ooit heeft misbruikt voor eigen belangen. Maar als er een achterpoortje is ingebouwd dan betekent dit dat de NSA toegang had tot tal van militaire communicatietoestellen van verschillende partnerlanden.