Philips heeft maandag 800 miljoen aandelen van de Taiwanese chipfabrikant TSMC verkocht. Het Nederlandse elektronicaconcern kondigde begin vorig jaar al aan zijn belang in TSMC stapsgewijs te willen afstoten.

De verkoop van het belang van 3 procent in TSMC levert Philips 980 miljoen euro op, de winst bedraagt 530 miljoen euro. Het bedrijf houdt nog een belang van om en bij de 5 procent over in TSMC. Tegen de huidige beurkoers van de Taiwanese chipsbouwer, vertegenwoordigt dit een waarde 1,7 miljard euro.

Philips wil de meeste van zijn aandelen in externe bedrijven afbouwen. Met de verkoop van de eigen chipsdivisie stapte het concern in 2006 al grotendeels uit de productie van halfgeleiders. De elektronicagigant vindt dat de resultaten van de chipsindustrie te sterk schommelen, en wil zich in de eerste plaats richten op consumentenproducten en op de medische sector.

TSMC is in 1987 opgericht als een joint venture tussen Philips en de Taiwanese overheid. De onderneming verhuurt productiecapaciteit aan halfgeleiderfabrikanten die zelf over geen of te weinig capaciteit beschikken. De pas afgeronde verkoop maakt deel uit van een 'aandeleninkoopprogramma' van TSMC, dat in november werd opgestart.

Philips gaf toen al aan hiervan gebruik te zullen maken om zijn aandeel verder af te bouwen. In maart en mei verkocht de Nederlandse onderneming ook al twee aandelenpakketten. In 2010 moet het belang in TSMC helemaal verkocht zijn. Tot TSMC's klanten behoren onder meer Altera, Broadcom, Motorola en Philips zelf.

Philips heeft maandag 800 miljoen aandelen van de Taiwanese chipfabrikant TSMC verkocht. Het Nederlandse elektronicaconcern kondigde begin vorig jaar al aan zijn belang in TSMC stapsgewijs te willen afstoten. De verkoop van het belang van 3 procent in TSMC levert Philips 980 miljoen euro op, de winst bedraagt 530 miljoen euro. Het bedrijf houdt nog een belang van om en bij de 5 procent over in TSMC. Tegen de huidige beurkoers van de Taiwanese chipsbouwer, vertegenwoordigt dit een waarde 1,7 miljard euro. Philips wil de meeste van zijn aandelen in externe bedrijven afbouwen. Met de verkoop van de eigen chipsdivisie stapte het concern in 2006 al grotendeels uit de productie van halfgeleiders. De elektronicagigant vindt dat de resultaten van de chipsindustrie te sterk schommelen, en wil zich in de eerste plaats richten op consumentenproducten en op de medische sector. TSMC is in 1987 opgericht als een joint venture tussen Philips en de Taiwanese overheid. De onderneming verhuurt productiecapaciteit aan halfgeleiderfabrikanten die zelf over geen of te weinig capaciteit beschikken. De pas afgeronde verkoop maakt deel uit van een 'aandeleninkoopprogramma' van TSMC, dat in november werd opgestart. Philips gaf toen al aan hiervan gebruik te zullen maken om zijn aandeel verder af te bouwen. In maart en mei verkocht de Nederlandse onderneming ook al twee aandelenpakketten. In 2010 moet het belang in TSMC helemaal verkocht zijn. Tot TSMC's klanten behoren onder meer Altera, Broadcom, Motorola en Philips zelf.