Phishingbende die in België en Nederland bankrekeningen plunderde is opgerold

© Belga

Het federaal parket heeft, in samenwerking met Eurojust en de Nederlandse justitie, een Nederlandse criminele organisatie opgerold die zich in België en Nederland bezighield met phishing en vishing.

Het federaal parket heeft, in samenwerking met Eurojust en de Nederlandse justitie, een Nederlandse criminele organisatie opgerold die zich in België en Nederland bezighield met phishing en vishing.

Daarbij werden de voorbije maanden in België en Nederland dertien mensen opgepakt en aangehouden. Het gaat zowel om de spilfiguren van de criminele organisatie, die verantwoordelijk waren voor de phishing zelf, als om mensen die hun bankrekening ter beschikking stelden of het buitgemaakte geld afhaalden. Dat meldt het federaal parket.

De criminele organisatie stuurde haar slachtoffers een zogenaamde phishingmail die ogenschijnlijk uitging van een Belgische bank en lokte hen, onder het mom van een dreigend beveiligingsrisico, naar een valse bankwebsite, waar hen gevraagd werd om persoonlijke informatie zoals inloggegevens en telefoonnummer in te voeren.

In een tweede fase, de zogenaamde “vishing”-fase, werden de bankklanten die gereageerd hadden op de phishingmail telefonisch gecontacteerd om hen te begeleiden door de update van de beveiliging van hun e-bankingaccount. Daarbij werden hen de response-codes op hun kaartlezer ontfutseld die nodig zijn om hun bankrekeningen leeg te halen.

Het federaal parket voerde sinds eind 2012 een gerechtelijk onderzoek naar de praktijken en ontdekte dat die het werk waren van een Nederlandse organisatie. In de daaropvolgende maanden werden in samenwerking met Eurojust en het arrondissementsparket van Amsterdam de verschillende leden van de criminele organisatie in kaart gebracht en vervolgens, vanaf eind januari 2014, opgepakt.

In België werden elf verdachten aangehouden – voornamelijk mensen die hun bankrekening ter beschikking stelden of het buitgemaakte geld afhaalden -, terwijl in Nederland de twee vermoedelijke kopstukken van de organisatie werden gearresteerd. Eén van hen, een vrouw uit Hilversum, is aan België overgeleverd en hier aangehouden. Ons land vraagt ook de overlevering van het tweede kopstuk. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content