Nog voor de Belgische wet aangepast is, wagen retailketen The Phone House en online verkoper Hotgsm.be zich al aan koppelverkoop.

Zowel in de winkels van The Phone House als de online shop van Hotgsm.be kun je voortaan gsm's kopen waarbij grote kortingen toegepast worden als je er meteen ook een gsm-abonnement bij neemt. Koppelverkoop dus: een praktijk die tot voor kort verboden was in ons land.

Het Europese Hof van Justitie vernietigde op 23 april dat Belgische verbod op koppelverkoop, waardoor Belgische rechters dit verbod niet meer mogen toepassen. Maar omdat de Belgische wet nog niet aangepast is, is er nog geen duidelijk juridisch kader vastgelegd.

Mobistar-woordvoerder Patti Verdoodt liet onlangs nog weten dat Mobistar niet zinnens is om aan koppelverkoop te doen, vooraleer dit wettelijke kader rond is. Maar The Phone House en Hotgsm.be opteren er kennelijk voor om dit niet af te wachten.

Bij The Phone House kun je bijvoorbeeld een Nokia 1680 aanschaffen voor ofwel 49 euro (enkel het toestel), ofwel voor welgeteld 1 euro als je er ook een abonnement bij neemt voor een periode van minimum 18 maanden (Proximus) of 24 maanden (BASE). Ook voor laptops kun je gecombineerde aanbiedingen vinden, waarbij je aanzienlijke korting krijgt op het toestel als je er ook Belgacom TV en een ADSL-aansluiting bij neemt én - opmerkelijk - je je ook engageert om een vriend te overtuigen Belgacom ADSL-klant te worden. "Deze aanbiedingen zijn volledig voor rekening van The Phone House", zegt Belgacom-woordvoerder Jan Margot.

Bij Hotgsm.be - een winkel die als eerste de HTC G1 Google-phone in België verkocht - kun je 'gratis' telefoons vinden die tot voorheen tot 100 euro kosten. Naarmate je een duurder abonnement neemt, loopt de korting op waardoor tot voorheen dure smartphones nu ook relatief goedkoop worden. Hotgsm werkt daarbij overigens ook met producten van BASE en Proximus. Mede-oprichter en commercieel directeur Pim Spaanderman is afkomstig van KPN, het moederbedrijf van BASE.

Nog voor de Belgische wet aangepast is, wagen retailketen The Phone House en online verkoper Hotgsm.be zich al aan koppelverkoop. Zowel in de winkels van The Phone House als de online shop van Hotgsm.be kun je voortaan gsm's kopen waarbij grote kortingen toegepast worden als je er meteen ook een gsm-abonnement bij neemt. Koppelverkoop dus: een praktijk die tot voor kort verboden was in ons land. Het Europese Hof van Justitie vernietigde op 23 april dat Belgische verbod op koppelverkoop, waardoor Belgische rechters dit verbod niet meer mogen toepassen. Maar omdat de Belgische wet nog niet aangepast is, is er nog geen duidelijk juridisch kader vastgelegd. Mobistar-woordvoerder Patti Verdoodt liet onlangs nog weten dat Mobistar niet zinnens is om aan koppelverkoop te doen, vooraleer dit wettelijke kader rond is. Maar The Phone House en Hotgsm.be opteren er kennelijk voor om dit niet af te wachten. Bij The Phone House kun je bijvoorbeeld een Nokia 1680 aanschaffen voor ofwel 49 euro (enkel het toestel), ofwel voor welgeteld 1 euro als je er ook een abonnement bij neemt voor een periode van minimum 18 maanden (Proximus) of 24 maanden (BASE). Ook voor laptops kun je gecombineerde aanbiedingen vinden, waarbij je aanzienlijke korting krijgt op het toestel als je er ook Belgacom TV en een ADSL-aansluiting bij neemt én - opmerkelijk - je je ook engageert om een vriend te overtuigen Belgacom ADSL-klant te worden. "Deze aanbiedingen zijn volledig voor rekening van The Phone House", zegt Belgacom-woordvoerder Jan Margot. Bij Hotgsm.be - een winkel die als eerste de HTC G1 Google-phone in België verkocht - kun je 'gratis' telefoons vinden die tot voorheen tot 100 euro kosten. Naarmate je een duurder abonnement neemt, loopt de korting op waardoor tot voorheen dure smartphones nu ook relatief goedkoop worden. Hotgsm werkt daarbij overigens ook met producten van BASE en Proximus. Mede-oprichter en commercieel directeur Pim Spaanderman is afkomstig van KPN, het moederbedrijf van BASE.