Veel gefrons toen vorige week twee Amerikaanse piloten met hun vliegtuig voorbij hun luchthaven van bestemming vlogen. Ze waren een nieuwe ict-toepassing van het moederbedrijf Delta Air Lines op hun laptops aan het uitproberen.

Vorig woensdagavond misten de twee piloten van een Northwest Airlines vlucht tussen San Diego en Minneapolis de luchthaven waar ze moesten landen. Pas na 110 mijl te ver zijn gevlogen - en daarop gewezen te zijn door een stewardess - keerden de piloten het toestel om het in de juiste luchthaven aan de grond te zetten. Ze hadden gedurende 90 minuten de radioboodschappen verkeerleiders aan de grond genegeerd. Het Amerikaanse leger had al 4 gevechtsvliegtuigen klaarstaan om het vliegtuig te onderscheppen.

Northwest Airlines is vorig jaar overgenomen door Delta Air Lines. Na doorgedreven onderzoek blijkt precies dat de verklaring te zijn voor de zware fout die de piloten maakten. Geen dronken toestanden of ongeoorloofde dutjes dus. Nee, ene piloot gaf de andere uitleg over een nieuw planningsysteem voor piloten dat Delta de Northwest-personeelsleden oplegde. Ze stelden dat ze in die 'opleidingssessie' de tijd uit het oog verloren zijn. In Amerikaanse media getuigen andere piloten dat er inderdaad volop een ict-migratie aan de gang is en dat het Delta-planningsysteem 'minder intuïtief' is dan het Northwest-programma.

Northwest zou de piloten voordien wel al gewaarschuwd hebben dat de veranderingen in applicaties en werkschema's de aandacht niet zouden mogen afleiden van de veiligheid. De piloten blijven vooralsnog geschorst.

Veel gefrons toen vorige week twee Amerikaanse piloten met hun vliegtuig voorbij hun luchthaven van bestemming vlogen. Ze waren een nieuwe ict-toepassing van het moederbedrijf Delta Air Lines op hun laptops aan het uitproberen. Vorig woensdagavond misten de twee piloten van een Northwest Airlines vlucht tussen San Diego en Minneapolis de luchthaven waar ze moesten landen. Pas na 110 mijl te ver zijn gevlogen - en daarop gewezen te zijn door een stewardess - keerden de piloten het toestel om het in de juiste luchthaven aan de grond te zetten. Ze hadden gedurende 90 minuten de radioboodschappen verkeerleiders aan de grond genegeerd. Het Amerikaanse leger had al 4 gevechtsvliegtuigen klaarstaan om het vliegtuig te onderscheppen. Northwest Airlines is vorig jaar overgenomen door Delta Air Lines. Na doorgedreven onderzoek blijkt precies dat de verklaring te zijn voor de zware fout die de piloten maakten. Geen dronken toestanden of ongeoorloofde dutjes dus. Nee, ene piloot gaf de andere uitleg over een nieuw planningsysteem voor piloten dat Delta de Northwest-personeelsleden oplegde. Ze stelden dat ze in die 'opleidingssessie' de tijd uit het oog verloren zijn. In Amerikaanse media getuigen andere piloten dat er inderdaad volop een ict-migratie aan de gang is en dat het Delta-planningsysteem 'minder intuïtief' is dan het Northwest-programma. Northwest zou de piloten voordien wel al gewaarschuwd hebben dat de veranderingen in applicaties en werkschema's de aandacht niet zouden mogen afleiden van de veiligheid. De piloten blijven vooralsnog geschorst.