Het wereldrecord werd erkend tijdens een evenement in Tokio, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de lancering van de allereerste PlayStation. Die kwam op 3 december 1994 op de Japanse markt.

In maart 2000 volgde de tweede generatie. Die PS2 is met meer dan 155 miljoen verkochte exemplaren de bestverkochte thuisconsole ooit. In november 2006 volgde de derde generatie, en nadien ook nog de huidige, de PlayStation 4. Die nadert stilaan het einde van zijn levenscyclus; eind volgend jaar zou de vijfde generatie gelanceerd worden.

Het record houdt alleen rekening met thuisconsoles, dus niet met draagbare speltoestellen. Als je ook die consoles in rekening zou brengen, zou concurrent Nintendo de wereldrecordhouder zijn (met meer dan 750 miljoen verkochte exemplaren van onder meer Game Boy, Wii, Nintendo DS en 3DS).

Het wereldrecord werd erkend tijdens een evenement in Tokio, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de lancering van de allereerste PlayStation. Die kwam op 3 december 1994 op de Japanse markt. In maart 2000 volgde de tweede generatie. Die PS2 is met meer dan 155 miljoen verkochte exemplaren de bestverkochte thuisconsole ooit. In november 2006 volgde de derde generatie, en nadien ook nog de huidige, de PlayStation 4. Die nadert stilaan het einde van zijn levenscyclus; eind volgend jaar zou de vijfde generatie gelanceerd worden. Het record houdt alleen rekening met thuisconsoles, dus niet met draagbare speltoestellen. Als je ook die consoles in rekening zou brengen, zou concurrent Nintendo de wereldrecordhouder zijn (met meer dan 750 miljoen verkochte exemplaren van onder meer Game Boy, Wii, Nintendo DS en 3DS).