Russisch premier Vladimir Poetin heeft een decreet uitgevaardigd dat de invoering van open source bij de overheid verplicht.

De motivering voor de keuze voor open source is niet helemaal duidelijk. In de eerste plaats lijkt het te gaan om een kostenbesparing, gezien het feit dat de bewoording 'gratis software' geregeld wordt gebruikt. Ook wordt aangegeven dat zo het budget en het personeel voor de desbetreffende diensten verminderd wordt.

Andere mogelijke verklaringen - dat Rusland minder afhankelijk wil zijn van buitenlandse (vaak Amerikaanse) bedrijven of dat het land de eigen softwarebedrijven wil stimuleren - worden niet alsdusdanig gegeven.

Er waren in Rusland al grote plannen met open source, onder meer in het onderwijs, maar daar is zelden iets van concreet geworden, bij gebrek aan politiek gewicht, meldt blogger Glyn Moody. Dat Poetin nu zelf een decreet in die zin uitvaardigt, zou één en ander kunnen veranderen.

http://opendotdotdot.blogspot.com/

Russisch premier Vladimir Poetin heeft een decreet uitgevaardigd dat de invoering van open source bij de overheid verplicht. De motivering voor de keuze voor open source is niet helemaal duidelijk. In de eerste plaats lijkt het te gaan om een kostenbesparing, gezien het feit dat de bewoording 'gratis software' geregeld wordt gebruikt. Ook wordt aangegeven dat zo het budget en het personeel voor de desbetreffende diensten verminderd wordt. Andere mogelijke verklaringen - dat Rusland minder afhankelijk wil zijn van buitenlandse (vaak Amerikaanse) bedrijven of dat het land de eigen softwarebedrijven wil stimuleren - worden niet alsdusdanig gegeven. Er waren in Rusland al grote plannen met open source, onder meer in het onderwijs, maar daar is zelden iets van concreet geworden, bij gebrek aan politiek gewicht, meldt blogger Glyn Moody. Dat Poetin nu zelf een decreet in die zin uitvaardigt, zou één en ander kunnen veranderen. http://opendotdotdot.blogspot.com/