De vraag komt er nu de spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland hoog oplopen. Kaspersky, een Russisch securitybedrijf, heeft wereldwijd klanten, waaronder in de Verenigde Staten. Maar die laatsten zien het bedrijf liever niet meer komen. In mei hadden de Amerikaanse inlichtingendiensten al hun twijfels over de software. Vorige maand werden medewerkers van het bedrijf ondervraagd door de FBI en ook het leger wilt niet dat het bedrijf nog meedoet aan zijn overheidscontracten. Kaspersky zelf heeft al aangeboden om zijn broncode vrij te geven maar dat heeft nog niet gebaat: het werd geschrapt van de lijst met goedgekeurde bedrijven voor overheidscontracten.

De leden van het comité schrijven nu dat ze vrezen dat Kaspersky vatbaar zou zijn voor invloed van de Russische overheid. Volgens de leden van het comité kan Rusland, dat onder meer beschuldigd wordt van cyberaanvallen en inmenging in de presidentsverkiezingen van de VS, de software van Kaspersky gebruiken als achterpoortje om te spioneren op overheidsinstellingen.

De vraag komt er nu de spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland hoog oplopen. Kaspersky, een Russisch securitybedrijf, heeft wereldwijd klanten, waaronder in de Verenigde Staten. Maar die laatsten zien het bedrijf liever niet meer komen. In mei hadden de Amerikaanse inlichtingendiensten al hun twijfels over de software. Vorige maand werden medewerkers van het bedrijf ondervraagd door de FBI en ook het leger wilt niet dat het bedrijf nog meedoet aan zijn overheidscontracten. Kaspersky zelf heeft al aangeboden om zijn broncode vrij te geven maar dat heeft nog niet gebaat: het werd geschrapt van de lijst met goedgekeurde bedrijven voor overheidscontracten. De leden van het comité schrijven nu dat ze vrezen dat Kaspersky vatbaar zou zijn voor invloed van de Russische overheid. Volgens de leden van het comité kan Rusland, dat onder meer beschuldigd wordt van cyberaanvallen en inmenging in de presidentsverkiezingen van de VS, de software van Kaspersky gebruiken als achterpoortje om te spioneren op overheidsinstellingen.