Politici willen weten wat Kaspersky bij Amerikaanse overheid uitspookt

© Reuters
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Een comité in het Huis van Afgevaardigden van de VS wil dat 22 overheidsinstanties vertellen of, en waar, ze Kaspersky-producten gebruiken in hun netwerken. Het van oorsprong Russische bedrijf lijkt zo een slachtoffer te worden in de aanhoudende vete tussen de VS en Rusland.

De vraag komt er nu de spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland hoog oplopen. Kaspersky, een Russisch securitybedrijf, heeft wereldwijd klanten, waaronder in de Verenigde Staten. Maar die laatsten zien het bedrijf liever niet meer komen. In mei hadden de Amerikaanse inlichtingendiensten al hun twijfels over de software. Vorige maand werden medewerkers van het bedrijf ondervraagd door de FBI en ook het leger wilt niet dat het bedrijf nog meedoet aan zijn overheidscontracten. Kaspersky zelf heeft al aangeboden om zijn broncode vrij te geven maar dat heeft nog niet gebaat: het werd geschrapt van de lijst met goedgekeurde bedrijven voor overheidscontracten.

De leden van het comité schrijven nu dat ze vrezen dat Kaspersky vatbaar zou zijn voor invloed van de Russische overheid. Volgens de leden van het comité kan Rusland, dat onder meer beschuldigd wordt van cyberaanvallen en inmenging in de presidentsverkiezingen van de VS, de software van Kaspersky gebruiken als achterpoortje om te spioneren op overheidsinstellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content