Politieke tegenwerking tegen Bitcoin

© .
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De digitale cryptomunt Bitcoin kan zich aan groeiende tegenwerking van de overheid en de financiële wereld verwachten, meent MIT prof.

Ontwikkeld en geïntroduceerd in de periode 2008-2009, vormen Bitcoins een peer-to-peer elektronisch cashsysteem. Vanaf 2011 groeide de belangstelling voor Bitcoin als een digitaal betaalmiddel, en begon de waarde van een Bitcoin ten opzichte van ‘echte’ munten snel te stijgen. De waarde piekte op 9 april 2013, met 230 dollar voor een Bitcoin. In 2013 steeg het aantal bedrijven dat Bitcoin als betaalmiddel aanvaardde, maar tevens groeide de belangstelling vanwege de overheid en financiële waakhonden. Het mogelijk gebruik voor illegale praktijken (zoals de koop- en verkoop van drugs) speelde hierbij een belangrijke rol..

Verwacht tegenwerking

Op de recente EmTech conferentie in Cambridge, Mass., voorspelde Simon Johnson, professor aan de Sloan business school, dat Bitcoin tegenwerking kan verwachten uit politieke en financiële hoek.

Zo hebben regeringen en instellingen geen greep op deze munt, in tegenstelling tot de gebruikelijke strikte controles op dit aspect van de het financieel wezen. Voorts biedt Bitcoin snelle en gratis transfers, in tegenstelling tot de geldtransfers tegen betaling door banken. “Elke bankier die dit ziet, zou erge schrik moeten hebben,” stelt Johnson. Bovendien was er de recente opdoeking van de Silk Road website in het anonieme Tor netwerk, waar een omzet van ca. 9,5 miljoen Bitcoins (of ca. 1,2 miljard dollar) werd geboekt, voor overwegend illegale transacties. De FBI nam bij die gelegenheid Bitcoins ter waarde van 3,6 miljoen dollar in beslag.

In de VS werd al door het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) bepaald dat de Bitcoin exchanges grote transacties en verdachte activiteit moeten rapporteren, terwijl de Europese centrale bank opriep de risico’s regelmatig te evalueren. Eerder dit jaar stelde de Belgische minister van financiën Koen Geens dat Bitcoin als fenomeen wordt gevolgd, maar dat hij of de Nationale Bank er nog weinig gevaar in ziet.

Te kostbaar

Overigens zou het nut van Bitcoins als betaalmiddel nog het meest worden gehypothekeerd door de snelle stijging in waarde van de ‘munt’. Als Bitcoins beogen om voor een significant deel van de Amerikaanse economie worden aangewend, moet de waarde ervan jaarlijks met ca. 60 procent stijgen, werd berekend. Hoewel er voortdurend nieuwe Bitcoins worden gegenereerd, voorziet het systeem een maximum van 21 miljoen tegen ca. het jaar 2140, met driekwart van het totaal aantal beschikbaar tegen eind 2016. Het zou resulteren in een waarde per Bitcoin die te groot zou zijn om nog voor gewone aanschaffen te gebruiken. De bouwers van het Bitcoin systeem bieden hiervoor als oplossing dat elke Bitcoin tot acht decimale plaatsen kan worden opgedeeld.

Bitcoin is overigens slechts één in een hele reeks ‘virtuele’ of ‘cryptomunten’, waaronder Litecoin, Namecoin en anderen. Deze laatsten vertegenwoordigen slechts ‘reële’ waarden van 60 miljoen dollar of minder, tegen ca. 1,8 miljard dollar voor Bitcoin.

Momenteel wordt ca 94 euro geboden voor een Bitcoin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content