De prestaties van de sociale netwerksites MySpace, Gowalla en Tumblr zijn ondermaats in België. Dat blijkt uit een onderzoek van Data News en Compuware. Ook Twitter en Foursquare reageren erg traag. Facebook laat de snelste responsetijd optekenen.

Compuware, een specialist in het testen en verbeteren van applicatieprestaties, controleerde tussen 2 januari en 2 februari 12 belangrijke social netwerksites op Belgische computers. Het gaat onder meer om Facebook, Twitter, Netlog, LinkedIn, Plaxo en Flickr. De sites werden zowel getest op de backbone (op het netwerk van Verizon), als op de last mile (end to end, wat de eindgebruiker te zien krijgt). Voor dat laatste werden tien pc's van eindgebruikers gemeten, 24 uur per dag, goed voor 120 tests per uur.

Wat de beschikbaarheid van de sites betreft, is er geen probleem. Zelfs op de last mile werd er een gemiddelde van 99,6 procent opgetekend, een erg goede score. Enkel Tumblr laat het iets vaker afweten met een beschikbaarheid van 'slechts' 98,79 procent. Ter vergelijking: in Groot-Brittannië klokt het gemiddelde af op 96,5 procent. En bij een recente controle van Belgische e-commerce sites werden er percentages van 90 en 91 procent genoteerd.

Wanneer we naar de gemiddelde responsetijd kijken van de 12 geteste social mediasites, krijgen we echter een ander beeld. MySpace scoort het minst goed, met een gemiddelde van 7,793 seconden (gemeten op de last mile, dus naar hoe de eindgebruiker de site ervaart).

"Dat is alles behalve een goed resultaat, als je weet dat bijna 60 procent van de internetgebruikers afhaakt en wegzapt na vier seconden vertraging", zegt directeur Geert Speltincx van Compuware.

"Bij MySpace gaat het echt om een structureel probleem, want zelfs op de backbone wordt een gemiddelde van 4,146 seconden opgetekend. Hoe dat komt? Een MySpace-pagina is veel te zwaar. Het duurt veel te lang om alle content gedownload te krijgen. Facebook heeft dat op een veel betere manier aangepakt."

Ook Tumblr (opnieuw Tumblr) en Gowalla scoren met een gemiddelde responsetijd van respectievelijk 6,166 en 5,840 seconden slecht wat prestaties betreft. Beiden worden op de voet gevolgd door Foursquare (4,291 seconden) en Twitter (4,174 seconden), die ook erg traag reageren.

De gemiddelde responsetijd (end to end) bij de twaalf sites is 3,6 seconden. In het Verenigd Koninkrijk is dat 5,8 seconden. "Al bij al komen we dus heel wat beter voor de dag dan de Britten", klinkt het nog, "zowel wat beschikbaarheid als wat prestaties betreft."

De beste en snelste responsetijd werd opgetekend bij Facebook (1,589 seconden), bij Plaxo (1,878 seconden) en bij YouTube (2,091 seconden). "Dat verbaast me niet, want bij andere interne tests die we al uitgevoerd hebben komen YouTube en Facebook ook steevast als winnaars uit de bus. Samen met Netlog trouwens."

De prestaties van de sociale netwerksites MySpace, Gowalla en Tumblr zijn ondermaats in België. Dat blijkt uit een onderzoek van Data News en Compuware. Ook Twitter en Foursquare reageren erg traag. Facebook laat de snelste responsetijd optekenen. Compuware, een specialist in het testen en verbeteren van applicatieprestaties, controleerde tussen 2 januari en 2 februari 12 belangrijke social netwerksites op Belgische computers. Het gaat onder meer om Facebook, Twitter, Netlog, LinkedIn, Plaxo en Flickr. De sites werden zowel getest op de backbone (op het netwerk van Verizon), als op de last mile (end to end, wat de eindgebruiker te zien krijgt). Voor dat laatste werden tien pc's van eindgebruikers gemeten, 24 uur per dag, goed voor 120 tests per uur. Wat de beschikbaarheid van de sites betreft, is er geen probleem. Zelfs op de last mile werd er een gemiddelde van 99,6 procent opgetekend, een erg goede score. Enkel Tumblr laat het iets vaker afweten met een beschikbaarheid van 'slechts' 98,79 procent. Ter vergelijking: in Groot-Brittannië klokt het gemiddelde af op 96,5 procent. En bij een recente controle van Belgische e-commerce sites werden er percentages van 90 en 91 procent genoteerd. Wanneer we naar de gemiddelde responsetijd kijken van de 12 geteste social mediasites, krijgen we echter een ander beeld. MySpace scoort het minst goed, met een gemiddelde van 7,793 seconden (gemeten op de last mile, dus naar hoe de eindgebruiker de site ervaart). "Dat is alles behalve een goed resultaat, als je weet dat bijna 60 procent van de internetgebruikers afhaakt en wegzapt na vier seconden vertraging", zegt directeur Geert Speltincx van Compuware. "Bij MySpace gaat het echt om een structureel probleem, want zelfs op de backbone wordt een gemiddelde van 4,146 seconden opgetekend. Hoe dat komt? Een MySpace-pagina is veel te zwaar. Het duurt veel te lang om alle content gedownload te krijgen. Facebook heeft dat op een veel betere manier aangepakt." Ook Tumblr (opnieuw Tumblr) en Gowalla scoren met een gemiddelde responsetijd van respectievelijk 6,166 en 5,840 seconden slecht wat prestaties betreft. Beiden worden op de voet gevolgd door Foursquare (4,291 seconden) en Twitter (4,174 seconden), die ook erg traag reageren. De gemiddelde responsetijd (end to end) bij de twaalf sites is 3,6 seconden. In het Verenigd Koninkrijk is dat 5,8 seconden. "Al bij al komen we dus heel wat beter voor de dag dan de Britten", klinkt het nog, "zowel wat beschikbaarheid als wat prestaties betreft." De beste en snelste responsetijd werd opgetekend bij Facebook (1,589 seconden), bij Plaxo (1,878 seconden) en bij YouTube (2,091 seconden). "Dat verbaast me niet, want bij andere interne tests die we al uitgevoerd hebben komen YouTube en Facebook ook steevast als winnaars uit de bus. Samen met Netlog trouwens."