Privégegevens Amerikaanse kiezers te grabbel gegooid

20/06/17 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:50

Bron: Anp

De persoonlijke gegevens van meer dan 198 miljoen Amerikaanse kiesgerechtigden hebben een tijdlang onbeveiligd op internet gestaan. Informatie over bijvoorbeeld de etniciteit en religie van kiezers was opgeslagen in een server waar iedereen met een internetverbinding toegang tot had. De data zijn inmiddels afgeschermd.

Privégegevens Amerikaanse kiezers te grabbel gegooid

. © Dino

In opdracht van de Republikeinse partij verzamelde het bedrijf Deep Root Analytics de immense hoeveelheid informatie voor campagnedoeleinden. Bij de opslag liet de data-analist een flinke steek vallen, ontdekte IT-beveiliger Chris Vickery van UpGuard.Het bedrijf liet na een server met 1,1 terabyte aan data af te sluiten, waardoor privégegevens van miljoenen Amerikanen vrij toegankelijk waren. Deep Root Analytics heeft de fout inmiddels toegegeven.

Gegevens over de achtergrond en persoonlijke voorkeuren vormen een relatief nieuw wapen in de verkiezingsstrijd. Analyse van die informatie moet leiden tot een fijnmaziger profiel van de kiezer, waarop campagnevoerders hun strategie kunnen afstemmen.

Onze partners