Het probleem duikt bijna uitsluitend op bij de iPhone 6 en 6 Plus. Het aanraakscherm werkt niet meer en bovenaan is er een grijze balk. Volgens Ifixit.org is het een wijdverspreid probleem dat op elk toestel in de 6 en 6 Plus-reeks kan voorkomen.

Ook in België

Ifixit sprak met herstellers die aangeven dat het probleem, omgedoopt tot Touch Disease, in de VS vaak voorkomt. Maar ook Belgische iPhones lijken vatbaar voor het probleem leren we uit een kleine steekproef van onze redactie.

"Ik heb het een paar keer gezien op de 6 Plus. Je ziet een balkje bovenaan je scherm en het valt zelfs niet te herstellen met een nieuw scherm, wat waarschijnlijk wijst op een fout in het moederbord", zegt hersteller Tobias Van Wassenhove, technieker bij iFixers in Leuven. "Het probleem komt niet opvallend veel voor, maar we hebben het bij de iPhone 6 Plus wel al gezien."

Ook bij iLabo bevestigen ze het bestaan van het probleem. "Vooral bij de 6 Plus en één keer bij de iPhone 6," licht Matthias Andries van iLabo toe. "Het komt niet extreem vaak voor, maar het is vermoedelijk een probleem met het moederbord."

Niet eenvoudig te herstellen

Hij geeft daarbij aan dat het probleem niet zomaar te herstellen valt "We moeten ze meestal doorverwijzen naar Apple, maar vaak nog wel terwijl het toestel nog onder garantie valt." Onze redactie nam ook contact op met Computercheckpoint in Gent, daar heeft men geen weet van het probleem.

Volgens iFixit ligt het probleem mogelijk aan een fabrikagefout of doordat de verbindingen in de telefoon loskomen. Wel lijkt het vast te staan dat het toestel herstellen niet zo eenvoudig is als pakweg een gebarsten scherm. Zeker als het toestel niet meer onder de garantieperiode valt. Wie dan de grijze balk te zien krijgt, kan al bijna beter een nieuw toestel aanschaffen.

Onze redactie nam ook contact op met Apple om te vragen of de fabrikant op de hoogte is van het probleem en of er maatregelen, zoals een terugroepactie, worden genomen, maar daar was niemand bereikbaar voor commentaar.

Het probleem duikt bijna uitsluitend op bij de iPhone 6 en 6 Plus. Het aanraakscherm werkt niet meer en bovenaan is er een grijze balk. Volgens Ifixit.org is het een wijdverspreid probleem dat op elk toestel in de 6 en 6 Plus-reeks kan voorkomen.Ook in BelgiëIfixit sprak met herstellers die aangeven dat het probleem, omgedoopt tot Touch Disease, in de VS vaak voorkomt. Maar ook Belgische iPhones lijken vatbaar voor het probleem leren we uit een kleine steekproef van onze redactie."Ik heb het een paar keer gezien op de 6 Plus. Je ziet een balkje bovenaan je scherm en het valt zelfs niet te herstellen met een nieuw scherm, wat waarschijnlijk wijst op een fout in het moederbord", zegt hersteller Tobias Van Wassenhove, technieker bij iFixers in Leuven. "Het probleem komt niet opvallend veel voor, maar we hebben het bij de iPhone 6 Plus wel al gezien."Ook bij iLabo bevestigen ze het bestaan van het probleem. "Vooral bij de 6 Plus en één keer bij de iPhone 6," licht Matthias Andries van iLabo toe. "Het komt niet extreem vaak voor, maar het is vermoedelijk een probleem met het moederbord." Niet eenvoudig te herstellenHij geeft daarbij aan dat het probleem niet zomaar te herstellen valt "We moeten ze meestal doorverwijzen naar Apple, maar vaak nog wel terwijl het toestel nog onder garantie valt." Onze redactie nam ook contact op met Computercheckpoint in Gent, daar heeft men geen weet van het probleem.Volgens iFixit ligt het probleem mogelijk aan een fabrikagefout of doordat de verbindingen in de telefoon loskomen. Wel lijkt het vast te staan dat het toestel herstellen niet zo eenvoudig is als pakweg een gebarsten scherm. Zeker als het toestel niet meer onder de garantieperiode valt. Wie dan de grijze balk te zien krijgt, kan al bijna beter een nieuw toestel aanschaffen.Onze redactie nam ook contact op met Apple om te vragen of de fabrikant op de hoogte is van het probleem en of er maatregelen, zoals een terugroepactie, worden genomen, maar daar was niemand bereikbaar voor commentaar.