We maken steeds minder gebruik van Proton, de betaalkaart voor kleine betalingen. In 2010 werden 70 miljoen transacties geteld, terwijl het er in 2006 nog 112 miljoen waren. Die dalende trend zet zich ook dit jaar voort, zo valt te horen bij Bancontact-MisterCash. Plannen om het systeem af te schaffen, zijn er ondanks het dalende aantal transacties nog niet.

Kris de Ryck, algemeen directeur van Bancontact-MisterCash, bevestigt dat de populariteit van Proton al enige tijd afneemt. Voor kleine betalingen grijpen mensen sneller dan vroeger naar de gewone bankkaart, merkt hij op.

Daarnaast is de markt van de kleine betalingen volop in beweging, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van betaalsystemen via de gsm. Op sommige plaatsen kan al worden betaald voor een parkeerplaats via sms, en eerder dit jaar bereikten de financiële sector en de mobiele operatoren in ons land een akkoord over de invoering van de gsm als elektronische portemonnee.

Toch hoeft Proton volgens De Ryck niet meteen te verdwijnen. "Het is een eenvoudig, veilig en performant betaalmiddel dat vandaag zeker nog voldoet aan een behoefte in de markt", klinkt het. Al in januari 2010 werd wel bij moederbedrijf Atos Worldline toegegeven dat Proton niet meer actief gepromoot wordt bij klanten. "Je wil toch niet op je geweten hebben dat je een retailklant doet investeren in Proton, als die betaaltechnologie mogelijk binnen een paar jaar verdwijnt...", klonk het toen.

Bron: Belga

We maken steeds minder gebruik van Proton, de betaalkaart voor kleine betalingen. In 2010 werden 70 miljoen transacties geteld, terwijl het er in 2006 nog 112 miljoen waren. Die dalende trend zet zich ook dit jaar voort, zo valt te horen bij Bancontact-MisterCash. Plannen om het systeem af te schaffen, zijn er ondanks het dalende aantal transacties nog niet. Kris de Ryck, algemeen directeur van Bancontact-MisterCash, bevestigt dat de populariteit van Proton al enige tijd afneemt. Voor kleine betalingen grijpen mensen sneller dan vroeger naar de gewone bankkaart, merkt hij op. Daarnaast is de markt van de kleine betalingen volop in beweging, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van betaalsystemen via de gsm. Op sommige plaatsen kan al worden betaald voor een parkeerplaats via sms, en eerder dit jaar bereikten de financiële sector en de mobiele operatoren in ons land een akkoord over de invoering van de gsm als elektronische portemonnee. Toch hoeft Proton volgens De Ryck niet meteen te verdwijnen. "Het is een eenvoudig, veilig en performant betaalmiddel dat vandaag zeker nog voldoet aan een behoefte in de markt", klinkt het. Al in januari 2010 werd wel bij moederbedrijf Atos Worldline toegegeven dat Proton niet meer actief gepromoot wordt bij klanten. "Je wil toch niet op je geweten hebben dat je een retailklant doet investeren in Proton, als die betaaltechnologie mogelijk binnen een paar jaar verdwijnt...", klonk het toen. Bron: Belga