De overheidsdiensten van de provincie Namen schakelen begin maart over naar een opensource voice-over-ip oplossing. De gehuurde telefooncentrales van Belgacom moeten de deur uit.

De provincie Namen is één van de eerste grotere openbare diensten in België die voor een volledige voip-softwareoplossing kiezen. De overheidsdienst beschikt reeds over open source-servers en een gigabit fibernetwerk. Dat verbindt een duizendtal gebruikers verspreid over twaalf sites. Ook presence management is inbegrepen in het aanbod.

Leverancier van de op Asterisk gebaseerde voip-oplossing is het Waverse bedrijf Escaux dat eerder ook al de voip-oplossing voor het Brusselse mediabedrijf IPM (La Libre Belgique) en de warenhuisketen Colruyt installeerde. Escaux haalde het bij de provincie Namen van concurrent Novacom. De contractwaarde bedraagt ruim 200.000 euro.

Volgens Carmelo Zaccone, telecomexpert bij het Waals telecomagentschap AWT, die de specificaties mee uitwerkte, heben ook heel wat andere overheden in Wallonië belangstelling voor een open source-oplossing. Zo gaat de stad Bergen van start met een testopstelling voor de OCMW-diensten. Nog bij de overheidsdienst van Namen zouden op termijn ook burgers rechtstreeks via Skype kunnen inbellen.

De overheidsdiensten van de provincie Namen schakelen begin maart over naar een opensource voice-over-ip oplossing. De gehuurde telefooncentrales van Belgacom moeten de deur uit. De provincie Namen is één van de eerste grotere openbare diensten in België die voor een volledige voip-softwareoplossing kiezen. De overheidsdienst beschikt reeds over open source-servers en een gigabit fibernetwerk. Dat verbindt een duizendtal gebruikers verspreid over twaalf sites. Ook presence management is inbegrepen in het aanbod. Leverancier van de op Asterisk gebaseerde voip-oplossing is het Waverse bedrijf Escaux dat eerder ook al de voip-oplossing voor het Brusselse mediabedrijf IPM (La Libre Belgique) en de warenhuisketen Colruyt installeerde. Escaux haalde het bij de provincie Namen van concurrent Novacom. De contractwaarde bedraagt ruim 200.000 euro. Volgens Carmelo Zaccone, telecomexpert bij het Waals telecomagentschap AWT, die de specificaties mee uitwerkte, heben ook heel wat andere overheden in Wallonië belangstelling voor een open source-oplossing. Zo gaat de stad Bergen van start met een testopstelling voor de OCMW-diensten. Nog bij de overheidsdienst van Namen zouden op termijn ook burgers rechtstreeks via Skype kunnen inbellen.