Proximus-CEO pleit voor afschaffing netneutraliteit

Dominique Leroy (CEO Proximus) © belga

Toen vorige week duidelijk werd dat in de VS onder impuls van de Republikeinen de strenge regels rond netneutraliteit zullen sneuvelen, klonk het in politieke kringen dat daarvan in Europa geen sprake kan zijn. Proximus-CEO Dominique Leroy ziet het anders: zij wil dat grootverbruikers als Netflix, Google en Facebook betalen aan de telecomoperatoren.

Vorige week schroefde de FCC de regels uit het Obama-tijdperk om netneutraliteit te beschermen, terug. Daardoor moeten Amerikaanse internetproviders niet langer alle internetverkeer gelijk behandelen. Ze zouden bedrijven bijvoorbeeld kunnen laten betalen om een snellere verbinding met de consument te krijgen.

Vanuit Europa kwamen voornamelijk afwijzende reacties op de Amerikaanse beslissing. Europees Commissaris voor Digitale Markt Andrus Ansip zei dat hij netneutraliteit in Europa zal blijven beschermen: “Het toegangsrecht tot het open internet zonder discriminatie of tussenkomst (zoals blokkeren of vertragen) is ingeschreven in het EU-recht”. De Belgische telecomminister Alexander De Croo trad hem bij: “Europa zal een vrijhaven van internet zijn in de wereld”.

De Belgische providers Telenet en Proximus wilden in eerste instantie geen commentaar geven toen Data News hen om een reactie vroeg. Vandaag zei Proximus-CEO Dominique Leroy voor het eerst dat ze wel redenen ziet om aan de netneutraliteit te sleutelen in Europa. “Netneutraliteit is belangrijk om vrije toegang te garanderen voor kleine spelers”, erkende ze. “Maar het gaat te ver als spelers zoals Google, Netflix en Facebook steeds meer capaciteit nodig hebben – door bijvoorbeeld HD en 4K-televisie aan te bieden – maar daar niets voor moeten betalen. De gratis distributie heeft hen groot gemaakt.”

De Proximus-CEO vergelijkt het met zware vrachtwagens die het wegennet gebruiken. Voor hen is een kilometerheffing ingevoerd. Ze pleit voor een gelijkaardig systeem voor de grote slokoppen van het internet. “Tijdens piekmomenten in het weekend is Netflix bij ons al goed voor 10 à 15 procent van de trafiek”, stelt Leroy, die eraan toevoegt dat voor de eindgebruiker de ervaring wel steeds dezelfde moet blijven.

De alternatieve provider EDPNet liet aan onze redactie weten dat het wél een felle voorstander is van netneutraliteit. “We zijn absoluut voorstander en dat hebben we zelf ook altijd nagestreefd. Het streven naar netneutraliteit zit in onze manier van denken. Zo geven we onze klanten bijvoorbeeld ook vrije keuze om de router te gebruiken die ze zelf willen.”, zegt COO Joachim Slabbaert aan Data News.

Partner Content