Het gaat om de MiMo-technologie, wat staat voor multiple-input multiple-output. Proximus verhoogde die al met 2X2 MiMo, waar de 800 en 1800 MHz frequenties worden gecombineerd om snelheden tot 225 Mbps te halen, ook wel bekend als 4G+.

Nu gaat Proximus een stap verder en test het de aggregatie van vier banden tot 4X4 MiMo. "Hiermee kunnen we snelheden tot 1,1 Gbps halen, weliswaar gedeeld binnen één cel", legt Geert Standaert, CTO van Proximus uit. Hoewel het technologisch iets anders is dan 5G, spreekt de operator toch al graag van 4,5G. Volgens de operator is het daarmee de eerste in de Benelux en een van de eersten in Europa.

Concreet gaat het om de frequenties 2.100 MHz, 2.600 MHz, 800 MHz en 1.800 MHz die in een test in samenwerking met Huawei, waar Proximus nauw mee samenwerkt. Dat wordt aangevuld met modulatietechnieken. "Daarmee kunnen we de capaciteit nog eens met dertig procent verhogen", legt Standaert uit.

De uitbreiding zal wel nog niet meteen merkbaar zijn voor klanten. De eerste toestellen die 4,5G ondersteunen komen pas later dit jaar op de markt. Dit jaar worden er al antennes met de technologie uitgerust. Maar vooral om ervaring op te doen.

Voor Proximus gaat het niet zozeer om het verhogen van de snelheid van 4G, maar wel om op drukke plaatsen iedereen de snelheid van 4G te garanderen. De technologie zal zo vooral tot zijn recht komen op zeer drukke plaatsen zoals festivals.

"Op festivals als Tomorrowland zagen we vorig jaar 5 terabyte aan mobiel verkeer. Naar dit jaar verwachten we dat dat oploopt tot 13-15 terabyte", zegt Philip Vandervoort, Chief Consumer Market Officer. "Op zo'n plaatsen moet je de capaciteit hebben om al je klanten te bedienen."

Bellen met 4G

Gelijk met de test kondigt Proximus ook aan dat het na de zomer VoLTE uitrolt, Voice over LTE. Daarbij wordt het belsignaal via 4G verstuurd. Dat betekent dat gesprekken sneller starten omdat een smartphone niet moet terugschakelen naar 2G of 3G. Tijdens een live test demonstreert Standaert hoe een gewoon gesprek pas na 5-6 seconden op een toestel aankomt, waar dit met VoLTE slechts drie seconden duurt.

Ook kan je nog steeds op 4G surfen tijdens een gesprek. Dat is handig voor wie bijvoorbeeld handsfree belt en intussen wil blijven surfen. Proximus maakt van de gelegenheid ook gebruik om het in maart gelanceerde HD Voice te benadrukken, dat de gesprekskwaliteit gevoelig verhoogt. "We gaan VoLTE automatisch uitrollen. Klanten worden per sms ingelicht maar ze moeten zelf niets ondernemen." Aldus Standaert.

Klanten van Scarlet kunnen de technologie op termijn ook krijgen. Maar dat is vandaag nog niet aan de orde.

Het gaat om de MiMo-technologie, wat staat voor multiple-input multiple-output. Proximus verhoogde die al met 2X2 MiMo, waar de 800 en 1800 MHz frequenties worden gecombineerd om snelheden tot 225 Mbps te halen, ook wel bekend als 4G+.Nu gaat Proximus een stap verder en test het de aggregatie van vier banden tot 4X4 MiMo. "Hiermee kunnen we snelheden tot 1,1 Gbps halen, weliswaar gedeeld binnen één cel", legt Geert Standaert, CTO van Proximus uit. Hoewel het technologisch iets anders is dan 5G, spreekt de operator toch al graag van 4,5G. Volgens de operator is het daarmee de eerste in de Benelux en een van de eersten in Europa.Concreet gaat het om de frequenties 2.100 MHz, 2.600 MHz, 800 MHz en 1.800 MHz die in een test in samenwerking met Huawei, waar Proximus nauw mee samenwerkt. Dat wordt aangevuld met modulatietechnieken. "Daarmee kunnen we de capaciteit nog eens met dertig procent verhogen", legt Standaert uit.De uitbreiding zal wel nog niet meteen merkbaar zijn voor klanten. De eerste toestellen die 4,5G ondersteunen komen pas later dit jaar op de markt. Dit jaar worden er al antennes met de technologie uitgerust. Maar vooral om ervaring op te doen. Voor Proximus gaat het niet zozeer om het verhogen van de snelheid van 4G, maar wel om op drukke plaatsen iedereen de snelheid van 4G te garanderen. De technologie zal zo vooral tot zijn recht komen op zeer drukke plaatsen zoals festivals."Op festivals als Tomorrowland zagen we vorig jaar 5 terabyte aan mobiel verkeer. Naar dit jaar verwachten we dat dat oploopt tot 13-15 terabyte", zegt Philip Vandervoort, Chief Consumer Market Officer. "Op zo'n plaatsen moet je de capaciteit hebben om al je klanten te bedienen." Bellen met 4GGelijk met de test kondigt Proximus ook aan dat het na de zomer VoLTE uitrolt, Voice over LTE. Daarbij wordt het belsignaal via 4G verstuurd. Dat betekent dat gesprekken sneller starten omdat een smartphone niet moet terugschakelen naar 2G of 3G. Tijdens een live test demonstreert Standaert hoe een gewoon gesprek pas na 5-6 seconden op een toestel aankomt, waar dit met VoLTE slechts drie seconden duurt.Ook kan je nog steeds op 4G surfen tijdens een gesprek. Dat is handig voor wie bijvoorbeeld handsfree belt en intussen wil blijven surfen. Proximus maakt van de gelegenheid ook gebruik om het in maart gelanceerde HD Voice te benadrukken, dat de gesprekskwaliteit gevoelig verhoogt. "We gaan VoLTE automatisch uitrollen. Klanten worden per sms ingelicht maar ze moeten zelf niets ondernemen." Aldus Standaert.Klanten van Scarlet kunnen de technologie op termijn ook krijgen. Maar dat is vandaag nog niet aan de orde.