Proximus lanceert eerste Belgisch IoT-netwerk

Dominique Leroy en Bart Van Den Meersche lanceren het LoRa-netwerk van Proximus. © Pieterjan Van Leemputten
Pieterjan Van Leemputten

Als eerste in Europa lanceert Proximus een commerciëel LoRa netwerk. Volgens het bedrijf de ‘missing link’ in mobile connectivity.

LoRa staat voor Low power Long Range en is een standaard voor Internet of Things (IoT). Het netwerk verbindt kleine sensoren en andere toestellen en stuurt kleine datapakketten door. Dat maakt het mogelijk om relatief goedkoop heel veel toestellen op een netwerk te zetten.

Het netwerk is vandaag commercieel beschikbaar in zo’n tien steden. In de loop van 2016 wordt het in heel België en Luxemburg uitgerold. Proximus biedt het netwerk aan “Maar het gaat niet enkel om connectiviteit. We leveren hier end-to-end diensten: de sensoren, de connectiviteit en ‘het brein’. We kunnen sensoren snel activeren en monitoren, maar ook de data opvangen en omzetten in informatie en acties”, legt Bart Van Den Meersche, Chief Enterprise Market officer uit.

Deze zenders en sensoren zullen in de komende jaren onze toestellen op het LoRa-netwerk van Proximus brengen.
Deze zenders en sensoren zullen in de komende jaren onze toestellen op het LoRa-netwerk van Proximus brengen.© Pieterjan Van Leemputten

Een vaste prijslijst voor gebruik van het netwerk is er niet. Dat komt omdat de prijs afhankelijk is van het aantal s ensoren, maar ook van hoeveel data ze verbruiken en welke diensten een bedrijf afneemt. Zo kan je een volledige end-to-end oplossing afnemen, inclusief verwerking van data via de cloud. Maar wie zelf sensoren koopt of zelf de data wil verwerken kan ook aankloppen bij de telecomoperator.

Steden & (lucht)havens

Het netwerk is vandaag al uitgerold in Antwerpen, Leuven, Brussel (inclusief Halle en Brussels Airport), Luik, Gent, Charleroi, Namen, Bergen/La Louviere, de luchthaven en haven van Oostende/Zeebrugge en Doornik/Moeskroen. Daarnaast zijn er ook enkele testcases. Zo gebruikt Swissport sensoren en het LoRa-netwerk om zijn vrachtkarren te volgen op de luchthaven.

Ook in de stad Aarschot loopt momenteel een slim parkeerproject op basis van het nieuwe netwerk. Momenteel zijn vier parkeerplaatsen in de stad met een sensor (onder de grond) uitgerust. Via een app kan je kijken welke plaatsen vrij zijn. Momenteel gaat het om een testproject maar de bedoeling is om het project tegen eind dit jaar uit te breiden naar andere parkeerplaatsen in de stad.

Met dit soort sensoren, normaal in de grond, kunnen chauffeurs te weten komen welke parkeerplaatsen vrij zijn in een stad.
Met dit soort sensoren, normaal in de grond, kunnen chauffeurs te weten komen welke parkeerplaatsen vrij zijn in een stad.© Pieterjan Van Leemputten

Daarbij zijn er combinaties mogelijk. Zo kan je via de app meteen betalen voor de parkeerplaats. Handelaars kunnen er zelfs voor kiezen om het parkeergeld van betalende klanten terug te betalen.

Veilig, flexibel, goedkoop

De keuze van Proximus voor de LoRa-standaard komt er onder meer omdat de boodschappen (50-220 bytes) via de technologie flexibel zijn. Maar ook is er drievoudige encrytpie. “Dit is vandaag de meest secure technologie op de markt”, zegt Van Den Meersche. “Tegelijk is ze heel schaalbaar en kan je tot op 25 meter de locatie bepalen.”

Ook is het relatief makkelijk om een LoRa-netwerk op te zetten. Een zendmast kan verschillende kilometers ver reiken, ook binnenskamers, wat een uitrol eenvoudiger maakt dan met klassieke zendmasten. Ook zijn die antennes een stuk goedkoper dan een zendmast. Bij Proximus is Carelink de hardwareleverancier van de antennes. Hoeveel de operator in totaal investeert in het nieuwe netwerk wil het bedrijf niet kwijt.

Concurrentie op komst

Proximus is echter niet de enige die momenteel een netwerk uitrolt. Ook Engie (GDF Suez) begon voor de zomer aan een gelijkaardige uitrol, maar gebaseerd op de technologie van Sigfox. Vanuit Nederland komt ook het open source netwerk van The Things Network, ook op basis van LoRa, intussen naar België.

In Data News van 20 november lees je meer over de opkomst van Internet of Things in ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content