Proximus: ‘Mobiele netwerken kunnen vaste verbindingen vervangen’

Geert Standaert - CTO Proximus © .
Pieterjan Van Leemputten

Bij Proximus werken ze hard aan de volgende heilige graal in het mobiele landschap. Data News spreekt met Geert Standaert, CTO en verantwoordelijk voor het netwerk van het bedrijf. Want nog voor de volgende mobiele generatie er staat, wordt ook de vaste backbone volledig vervangen.

Geert Standaert is ruim vier jaar de chief technology officer bij Proximus maar werkt al sinds 1994 voor de telecomgroep. Hij is bij Proximus verantwoordelijk voor het vaste en mobiele netwerk maar ook voor alle IT-ontwikkelingen en de wholesaleactiviteiten. Zo stond hij mee aan de wieg toen het bedrijf begon met vectoring, verzorgde hij de uitrol van 4G en werkt hij vandaag aan de volgende generatie: 5G

Geert Standaert - CTO Proximus
Geert Standaert – CTO Proximus© .

2020 is volgens de sector het jaar van 5G. Is dat nog steeds haalbaar?

“Op dat moment gaan er zeker pilootprojecten zijn, zelfs vroeger al. Maar dan zitten we waarschijnlijk aan een pre-standaard.”

“5G werkt met volledig nieuwe apparatuur, dan spreek je al snel van een paar honderd miljoen euro. We doen dat niet voor het plezier van de technologie of om de eerste te zijn. Het moet natuurlijk geld opbrengen.”

“Die return on invest wordt de grote uitdaging want dat kan niet enkel met de telecomsector. We moeten met verschillende sectoren werken aan nieuwe businessmodellen waar technologie als 5G een aanzienlijk voordeel betekent. Voor IoT is er bijvoorbeeld veel potentiëel. In combinatie met data analytics kan je in elke industrie processen verbeteren of het financieel plaatje in zijn geheel veranderen.”

Worden alle beloftes ingelost met 5G?

“Er is veel dat vandaag niet langer onmogelijk is. Al wil dat nog niet zeggen dat we morgen alles kunnen. Ik sluit niet uit dat we mobiele netwerken kunnen gebruiken als alternatief voor een vaste verbinding, of als complementaire dienst.”

“Met Ultra Vectoring kunnen we vandaag tot 200 Mbps gaan. Maar stel dat je op bepaalde momenten extra pieksnelheid nodig hebt, dan zou je dat kunnen aanvullen met mobiel internet.” (Vectoring vermindert de ruis op koperverbindingen waardoor hogere snelheden mogelijk zijn, nvdr)

“In zo’n scenario moet je niet overal glasvezel aanleggen. Natuurlijk moet je streven om fiber zo dicht mogelijk bij je klant aan te leggen, wat we ook doen als er in de straat wordt gegraven.”

Je wil met je architectuur nooit afhankelijk zijn van één grote provider

“Maar met de technologische verbeteringen op koper zou je dan de normale internetbehoeftes kunnen dekken en dat verder uitbreiden met het mobiel netwerk. Maar de klant mag zich geen zorgen maken over welke technologie er wordt gebruikt als hij het internet gebruikt.”

Proximus heeft een strategisch partnerschap met Huawei, worden zij jullie leverancier?

“We doen veel met hen. Dat gaat over het testen van nieuwe technologie en het delen van ervaringen. We zijn dankzij hen vaak bij de eersten op technologievlak dus die relatie zit goed. Er gebeurt ook lokaal veel engineering.”

Geert Standaert - CTO Proximus
Geert Standaert – CTO Proximus© .

“Maar dat wil niet zeggen dat we per definitie met hen in zee gaan. We sturen aan op interoperabiliteit. Zij weten dat wij de garantie willen om eenvoudig van de ene naar de andere partner te kunnen schakelen. Je wil met je architectuur nooit afhankelijk zijn van één grote provider. Ze zijn overigens niet de enigen. Met Nokia doen we bijvoorbeeld veel op ons vast netwerk en een deel van ons mobiel netwerk, bijvoorbeeld alles rond IMS (IP Multimedia Subsystem) en HLR (Home Location Registry).”

“Het is ook zo dat er gewoon niet veel spelers zijn die 5G-infrastructuur bouwen. Zelfs voor ons is dat een huzarenstuk.”

5G is sneller en laat meer verbindingen met een lagere latency toe. Wat gaat er nadien gebeuren met 4G?

“Vandaag is 4G op het merendeel van onze macro-antennes (de grote zendmasten) geïmplementeerd. Dat zijn meer dan 3.500 plaatsen. Maar 5G zal naast 4G draaien, de ene technologie vervangt de andere niet. Als we in 2020 5G lanceren dan blijven we 4G en LoRa ondersteunen. 3G zat overigens op zijn piek in de tweede helft van 2015. Nu daalt dat naarmate onze klanten via 4G verbinding maken.”

Sommige buitenlandse operatoren stoppen intussen wel met 2G. Staat dat op de agenda?

“We zullen waarschijnlijk eerder het spectrum van 3G hergebruiken voor we aan 2G raken. Met die vrijgekomen ruimte kunnen we 4G extra ondersteunen. De reden is dat veel M2M-toepassingen vandaag nog op 2G draaien.”

We zullen waarschijnlijk eerder het spectrum van 3G hergebruiken voor we aan 2G raken.

“Dat ‘refarmen’ kan door het spectrum te verkleinen of een band vervangen, maar dat zal afhangen van de volumes en het aantal klanten. Over het hoe en wanneer doen we momenteel geen uitspraken want er ligt nog geen datum vast. Maar het 3G-spectrum zal herbruikt worden.”

Hoe zal 5G zich roeren onder de Brusselse stralingsnormen?

“Met de huidige beperking van 6 volt per meter halen we het niet. Zelfs met de verbeteringen die 5G meebrengt geraak je met die normen niet ver. We halen vandaag zelfs niet het volledige potentiëel van 4G. Maar we willen graag samenwerken met de autoriteiten om van Brussel een digitale haven te maken. Want momenteel zitten we aan de grenzen van wat vandaag mogelijk is.”

Met de huidige beperking van 6 volt per meter halen we het niet.

En daarbuiten?

“5G werkt zowel met spectrum onder 6 GHz als daarboven, zowel gereguleerd als ongereguleerd. Frequenties boven 6 GHz zijn minder interessant voor indoor. Door de isolatie zijn bepaalde woningen een kooi van Faraday waar we met de huidige technologie ook niet doorheen geraken. Met lagere frequenties geraak je door de muren. Met hogere frequenties kan je meer capaciteit leveren.”

5G betekent meer toestellen en meer data. Kan het vast netwerk die toestroom aan?

“We merken vandaag al een explosie op ons core netwerk. Maar dat komt door de populariteit van unicasting waarbij tv-kijkers uitgesteld en op aanvraag kijken. Daarom zijn we dit jaar gestart met ons volledig core netwerk te vervangen. We bouwen nu een netwerk waar we kunnen switchen op 100 Gbps met de mogelijkheid om tot 1 Tbps te gaan. We waren trouwens de eersten in Europa om dat in een labomgeving te tonen. Dat netwerk wordt een combinatie van Huawei, Alcatel en een stukje Ericsson.”

“Unicasting belast ons netwerk zwaarder dan 4G. Er zijn momenten dat Netflix goed is voor 15 procent van de netwerkcapaciteit. Vandaag koop je al een uitstekende camera voor driehonderd euro en het gaat niet lang meer duren voor je met een smartphone in 4K filmt. Zo’n dingen maken dat we onze infrastructuur in de volgende vier jaar gaan vernieuwen.”

“We gaan daarbij naar een single IP-netwerk. Dat betekent dat alle legacyproducten (oude apparatuur, nvdr) er uitgaan, dat het volledig SDN-capabel (software defined network) is met NFV (Network Function Virtualization) zodat je veel van op afstand kan doen en makkelijk capaciteit kan bijplaatsen. Zaken die vandaag vaak fysiek werk betekenen gaan we grotendeels van op afstand kunnen doen. Zo besparen we ook op onze operationele kosten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content