Dankzij deze overeenkomst krijgen bijna alle 40.000 huishoudens en bedrijven in de negen Duitstalige gemeenten van het land, inclusief de zogenaamde 'witte zones', toegang tot hele snelle breedbandverbindingen. De uitrol loopt van 2023 tot 2026, te beginnen met de gemeenten La Calamine en Amblève.

Europese Commissie

Na de ondertekening van een protocolakkoord in mei werd de overeenkomst deze week definitief ondertekend door Guillaume Boutin en Philippe Lallemand, de CEO's van Proximus en Ethias, en minister Isabelle Weykmans namens de regering van de Duitstalige Gemeenschap van België.

De werkzaamheden starten naar verwachting in 2023. Eerst moet de publiek-private samenwerking nog groen licht krijgen van de Europese Commissie, wat eind dit jaar zou moeten gebeuren. Waar de uitrol van glasvezel tot nu toe vooral in de steden plaatsvond, bestrijkt deze overeenkomst ook plattelandsgebieden. Dit kan grotendeels door subsidies van de Duitstalige Gemeenschap - ondersteund door het Europees herstelplan - ten bedrage van 40 miljoen euro en de financiering van Ethias.

Dankzij dit project moet het volgens de betrokken partijen mogelijk zijn het aantal 'witte zones' in België met vijftien procent te verminderen, waarmee een antwoord wordt geboden op de wens van de federale regering en minister Petra De Sutter.

Dankzij deze overeenkomst krijgen bijna alle 40.000 huishoudens en bedrijven in de negen Duitstalige gemeenten van het land, inclusief de zogenaamde 'witte zones', toegang tot hele snelle breedbandverbindingen. De uitrol loopt van 2023 tot 2026, te beginnen met de gemeenten La Calamine en Amblève.Na de ondertekening van een protocolakkoord in mei werd de overeenkomst deze week definitief ondertekend door Guillaume Boutin en Philippe Lallemand, de CEO's van Proximus en Ethias, en minister Isabelle Weykmans namens de regering van de Duitstalige Gemeenschap van België.De werkzaamheden starten naar verwachting in 2023. Eerst moet de publiek-private samenwerking nog groen licht krijgen van de Europese Commissie, wat eind dit jaar zou moeten gebeuren. Waar de uitrol van glasvezel tot nu toe vooral in de steden plaatsvond, bestrijkt deze overeenkomst ook plattelandsgebieden. Dit kan grotendeels door subsidies van de Duitstalige Gemeenschap - ondersteund door het Europees herstelplan - ten bedrage van 40 miljoen euro en de financiering van Ethias.Dankzij dit project moet het volgens de betrokken partijen mogelijk zijn het aantal 'witte zones' in België met vijftien procent te verminderen, waarmee een antwoord wordt geboden op de wens van de federale regering en minister Petra De Sutter.