Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck wil loonplafond voor CEO doorbreken

Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur van Proximus. © Belga Image

Na het aangekondigde vertrek van Dominique Leroy pleit Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur van telecombedrijf Proximus, ervoor om het loonplafond voor de CEO aan te passen. Haar opvolger mag wat hem betreft, meer verdienen. Oppositiepartij Groen uit alvast bezwaar.

Volgens Stefaan De Clerck start de zoektocht van het overheidsbedrijf naar een nieuwe CEO met een handicap door het loonplafond van 650.000 euro. Dat zei hij in De Zevende Dag op Eén naar aanleiding van het vertrek van topvrouw Dominique Leroy. Zij vertrekt – normaal gezien – op 1 december naar de Nederlandse concurrent KPN, waar ze allicht meer zal kunnen verdienen.

De raad van bestuur heeft meer verantwoordelijkheid gekregen en kan de verloning optrekken, ‘maar daar moet de hoofdaandeelhouder (de staat, nvdr.) mee instemmen’, gaf de oud-CD&V-minister aan.

Het plafond moet volgens hem beschouwd worden als een referentie, maar bij onderhandelingen kunnen bepaalde elementen aangepast worden. De CEO dient volgens hem niet als alle anderen behandeld te worden.

Groen: ‘Wél CEO’s te vinden voor jaarloon van 650.000 euro’

De partij Groen is het niet eens met Stefaan De Clerck. ‘Er kan geen sprake zijn dit plafond te verhogen. Als meerderheidsaandeelhouder in Proximus hebben wij als overheid de plicht om het goede voorbeeld te geven. Dat betekent dat het niet logisch is dat een CEO meer verdient op 1 jaar dan een gewone werknemer op meer dan 20 jaar’, zegt Kamerlid Kim Buyst.

Groen is ervan overtuigd dat er wel bekwame CEO’s te vinden zijn voor een loon van 650.000 euro per jaar die een overheidsbedrijf als Proximus mee willen uitbouwen tot een bedrijf dat zorgt voor excellente dienstverlening aan haar klanten op het vlak van communicatie. ‘Laat ons dan bijvoorbeeld wel werken aan een goede verstandhouding tussen een toekomstige CEO en het beleid, zodat de CEO naast een meer dan behoorlijk loon ook beroepseer kan halen bij de uitwerking van zijn beleid voor het bedrijf’, reageert de partij.

Vakbonden

Stefaan De Clerck wil dat Dominique Leroy haar mandaat zover mogelijk uitdoet, reageerde hij op de vraag van de vakbonden dat Leroy onmiddellijk zou opstappen omdat ze naar een concurrent overstapt en gevoelige informatie zou kunnen meenemen.

Maar De Clerck pleit ervoor dat Leroy eerst het sociaal plan zou afwerken. ‘De raad van bestuur is ervan overtuigd dat de digitale shift moet worden voortgezet’, vindt hij. Als voorzitter van het paritair comité, zal hij maandag kennis nemen van de vraag van de vakbonden.

Onderzoek

Voor Proximus is er niets aan de hand met de verkoop van aandelen voor 285.000 euro door Dominique Leroy op 1 augustus, maar Stefaan De Clerck wacht op het resultaat van het onderzoek van beurswaakhond FSMA. Die moet nagaan of de verkoop begin augustus met voorkennis gebeurde.

In een persoonlijke boodschap gaf Leroy zondag toelichting bij de verkoop. Haar vertrek was ‘zeker niet de reden van mijn aandelenverkoop’, aldus Leroy. ‘Ik betreur dat deze perceptie is ontstaan, dit is niet in lijn met mijn waarden waar integriteit en transparantie zeer hoog staan’.

Volgens De Clerck was de raad van bestuur eind augustus op de hoogte van het nakend vertrek van de CEO. De Clerck erkende dat hij altijd al geweten had dat Leroy naar het buitenland zou trekken. ‘We hebben er alles gedaan om haar hier te houden, maar nu liep haar mandaat af’.

Partner Content