Research In Motion lanceert deze week Enterprise Server 5.0, de nieuwe generatie push-gebaseerde serversoftware voor BlackBerry-gebruikers. De smartphonefabrikant gaat ook samenwerken met Cisco voor de integratie van BlackBerry's met IP-telefoons, en bevestigt de komst van een nieuwe BlackBerry Storm.

Enterprise Server 5.0 moet de integratie tussen BlackBerry smartphones en de technologieplatformen van organisaties nog vergemakkelijken, zo vertelde RIM CEO Mike Lazaridis aan de pers op het Wireless Enterprise Symposium (WES) in Orlando.

In één adem kondigde de topman een nieuwe API aan die ontwikkelaars de mogelijkheid biedt om real time data te 'pushen' naar consumenten, via eender welke mobiele applicatie. De push-technologie is vandaag enkel beschikbaar voor bedrijfsomgevingen, maar in de toekomst zullen gebruikers dus ook automatisch updates kunnen ontvangen van nieuwsitems, statusberichten op sociale netwerksites en games.

Dankzij de 'Enterprise Server'-software van RIM krijgen BB-adepten toegang tot bedrijfsmail, instant messaging, voicemail, draadloze netwerken en andere toepassingen. Grote pluspunten van versie 5.0 zijn dat het eenvoudiger wordt om software updates en andere content door te sturen naar de toestellen, en dat het BB-platform gemakkelijker te beheren valt door de it-afdeling van een onderneming.

Een ander belangrijk punt draait rond security. Zo is Enterprise Server 5.0 het allereerste mobiele platform dat het internationaal overeengekomen EAL4+ veiligheidscertificaat meekrijgt.

Voorts stelde Lazaridis een nieuwe versie van de Mobile Voice Server (MVS) voor, die in een samenwerkingsverband met Cisco op de markt komt. De MVS-server wordt geïntegreerd met de Cisco 'Unified Communications Manager', waardoor BlackBerry-gebruikers in principe overal bereikbaar zijn via één en hetzelfde 'corporate' telefoonnummer. Wanneer er oproepen binnenkomen, kunnen die doorgeseind worden naar vier verschillende toestellen, inclusief BlackBerry's en Cisco IP-telefoons.

Tenslotte werd ook de komst van de nieuwe Blackberry Storm bevestigd in Orlando. De nieuwe versie van de iPhone-concurrent heeft wél wifi aan boord, en zou een antwoord moeten formuleren op de vaak gehoorde kritiek dat typen via het touchscreen van de originele Storm niet echt soepel loopt. De 'Storm 2.0' zou nog dit jaar op de markt komen.

Research In Motion lanceert deze week Enterprise Server 5.0, de nieuwe generatie push-gebaseerde serversoftware voor BlackBerry-gebruikers. De smartphonefabrikant gaat ook samenwerken met Cisco voor de integratie van BlackBerry's met IP-telefoons, en bevestigt de komst van een nieuwe BlackBerry Storm. Enterprise Server 5.0 moet de integratie tussen BlackBerry smartphones en de technologieplatformen van organisaties nog vergemakkelijken, zo vertelde RIM CEO Mike Lazaridis aan de pers op het Wireless Enterprise Symposium (WES) in Orlando. In één adem kondigde de topman een nieuwe API aan die ontwikkelaars de mogelijkheid biedt om real time data te 'pushen' naar consumenten, via eender welke mobiele applicatie. De push-technologie is vandaag enkel beschikbaar voor bedrijfsomgevingen, maar in de toekomst zullen gebruikers dus ook automatisch updates kunnen ontvangen van nieuwsitems, statusberichten op sociale netwerksites en games. Dankzij de 'Enterprise Server'-software van RIM krijgen BB-adepten toegang tot bedrijfsmail, instant messaging, voicemail, draadloze netwerken en andere toepassingen. Grote pluspunten van versie 5.0 zijn dat het eenvoudiger wordt om software updates en andere content door te sturen naar de toestellen, en dat het BB-platform gemakkelijker te beheren valt door de it-afdeling van een onderneming. Een ander belangrijk punt draait rond security. Zo is Enterprise Server 5.0 het allereerste mobiele platform dat het internationaal overeengekomen EAL4+ veiligheidscertificaat meekrijgt. Voorts stelde Lazaridis een nieuwe versie van de Mobile Voice Server (MVS) voor, die in een samenwerkingsverband met Cisco op de markt komt. De MVS-server wordt geïntegreerd met de Cisco 'Unified Communications Manager', waardoor BlackBerry-gebruikers in principe overal bereikbaar zijn via één en hetzelfde 'corporate' telefoonnummer. Wanneer er oproepen binnenkomen, kunnen die doorgeseind worden naar vier verschillende toestellen, inclusief BlackBerry's en Cisco IP-telefoons. Tenslotte werd ook de komst van de nieuwe Blackberry Storm bevestigd in Orlando. De nieuwe versie van de iPhone-concurrent heeft wél wifi aan boord, en zou een antwoord moeten formuleren op de vaak gehoorde kritiek dat typen via het touchscreen van de originele Storm niet echt soepel loopt. De 'Storm 2.0' zou nog dit jaar op de markt komen.