Het is al eens wat anders als de minister zijn hoofd op je schouders legt. Wie durft er nog te bewegen? We zitten, liggen een beetje in KLM 865 op weg naar Seoul, Korea. Ict-minister Vincent Van Quickenborne heeft een slaappil genomen, dommelt snel weg en neemt m'n schouder als hoofdkussen. We zijn op weg naar de OESO-conferentie over de toekomst van de interneteconomie, een driedaagse met veel schoon volk, waaronder de immer welgekapte EC-commissaris Viviane Reding.

Koreanen houden niet van traagheid, vertelt directeur Kuk-Hwan Jeong, verantwoordelijk voor Future Strategy Research en egov bij de Koreaanse regering. Van Quickenborne moet Koreaanse roots gehad hebben, want hij raast door de presentaties van Korea Telecom, goed voor 6 miljoen VDSL-breedbandlijnen en 600.000 MegaTV-abonnees, digitale televisie, vandaag nog zonder live uitzendingen. Wel interactief, maar beperkt. Belgacom en Telenet staan beduidend verder met hun tv-platform. En toch blijft Korea Telecom bij de toplanden wat breedbandaccess penetratie betreft en glijdt België steeds verder weg uit de wereldtop 20.

Tarieven zijn een hot issue. Telefonie, televisie en breedband voor 30 euro per maand. Meer nog, breedband tot 100 Mbit/s zonder downloadlimieten. "You're very good busy.", grapt Van Quickenborne. "Concurrentie is het antwoord. Je hebt net zoals in Korea minstens drie, mogelijk vier operatoren nodig." Hier hebben 12 van de 15 miljoen gezinnen een breedbandaansluiting. Honderden plattelandsdorpen zijn op het internet aangesloten, kregen breedband en computers, een investering van 300.000 dollar per dorp. Er zijn 450 egov-diensten aktief, tegenover 39 in België. "Waar er internet is, is er toegang tot publieke dienstverlening," vertelt Kuk-Hwan.

Maar in tegenstelling tot België, heeft Korea wegens privacyprotesten de elektronische indentiteitskaart niet aangenomen en hebben de banken de toegangssleutel in handen. Ook hier heeft België dus een stap voor. "Belgium is coming quickly," aldus Van Quickenborne die Kuk-Huan het boek 'De gedaanteverwisseling' van Kafka meegeeft. 'Change' was inderdaad het thema van Kuk-Huans bijdrage. Of hij daarbij aan wormen dacht is niet duidelijk.

Kafka is hier trouwens in tegenstelling tot de saké geen bekende. Vincent Van Quickenborne verrast wel iedereen door z'n snelle interactie en voor nogal wat diplomaten oncomformistische aanpak. Hij wil zijn schouders zetten onder de groei van internet, meer concurrentie en is bereid het duopolie van Belgacom én Telenet in te perken. Een verademing.

Geen slaappil voor mij, ik volg wel. We zijn nog niet thuis.

Het is al eens wat anders als de minister zijn hoofd op je schouders legt. Wie durft er nog te bewegen? We zitten, liggen een beetje in KLM 865 op weg naar Seoul, Korea. Ict-minister Vincent Van Quickenborne heeft een slaappil genomen, dommelt snel weg en neemt m'n schouder als hoofdkussen. We zijn op weg naar de OESO-conferentie over de toekomst van de interneteconomie, een driedaagse met veel schoon volk, waaronder de immer welgekapte EC-commissaris Viviane Reding. Koreanen houden niet van traagheid, vertelt directeur Kuk-Hwan Jeong, verantwoordelijk voor Future Strategy Research en egov bij de Koreaanse regering. Van Quickenborne moet Koreaanse roots gehad hebben, want hij raast door de presentaties van Korea Telecom, goed voor 6 miljoen VDSL-breedbandlijnen en 600.000 MegaTV-abonnees, digitale televisie, vandaag nog zonder live uitzendingen. Wel interactief, maar beperkt. Belgacom en Telenet staan beduidend verder met hun tv-platform. En toch blijft Korea Telecom bij de toplanden wat breedbandaccess penetratie betreft en glijdt België steeds verder weg uit de wereldtop 20. Tarieven zijn een hot issue. Telefonie, televisie en breedband voor 30 euro per maand. Meer nog, breedband tot 100 Mbit/s zonder downloadlimieten. "You're very good busy.", grapt Van Quickenborne. "Concurrentie is het antwoord. Je hebt net zoals in Korea minstens drie, mogelijk vier operatoren nodig." Hier hebben 12 van de 15 miljoen gezinnen een breedbandaansluiting. Honderden plattelandsdorpen zijn op het internet aangesloten, kregen breedband en computers, een investering van 300.000 dollar per dorp. Er zijn 450 egov-diensten aktief, tegenover 39 in België. "Waar er internet is, is er toegang tot publieke dienstverlening," vertelt Kuk-Hwan. Maar in tegenstelling tot België, heeft Korea wegens privacyprotesten de elektronische indentiteitskaart niet aangenomen en hebben de banken de toegangssleutel in handen. Ook hier heeft België dus een stap voor. "Belgium is coming quickly," aldus Van Quickenborne die Kuk-Huan het boek 'De gedaanteverwisseling' van Kafka meegeeft. 'Change' was inderdaad het thema van Kuk-Huans bijdrage. Of hij daarbij aan wormen dacht is niet duidelijk. Kafka is hier trouwens in tegenstelling tot de saké geen bekende. Vincent Van Quickenborne verrast wel iedereen door z'n snelle interactie en voor nogal wat diplomaten oncomformistische aanpak. Hij wil zijn schouders zetten onder de groei van internet, meer concurrentie en is bereid het duopolie van Belgacom én Telenet in te perken. Een verademing. Geen slaappil voor mij, ik volg wel. We zijn nog niet thuis.