Python-creator verhuist van Google naar Dropbox
Na zeven jaar Google stapt de vader van Python, Guido van Rossum, over naar Dropbox.
Na zeven jaar Google stapt de vader van Python, Guido van Rossum, over naar Dropbox.
De overstap van van Rossum naar Dropbox werd door de leverancier van cloud-opslagdiensten aangekondigd in een blogmededeling onder de titel ‘Welcome Guido!’. Het bedrijf voegt er meteen aan toe dat van Rossum eigenlijk al vanaf de eerste dag voor Dropbox werkte, want het product werd van bij de aanvang geheel in Python geschreven. Niet alleen omdat Python de geprefereerde programmeertaal was van Dropbox oprichter Drew Houston, maar tevens omwille van “de simpliciteit, flexibiliteit en elegantie” van de taal, evenals het groot aantal platformen waarop de taal beschikbaar is. Welke rol van Rossum bij Dropbox gaat spelen, werd niet vermeld.
Python zag het daglicht in 1991, toen Guido van Rossum verbonden was aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam (voorheen het Mathematisch Centrum). De taal werd ontwikkeld als een programmeertaal met lage instapdrempel, geïnspireerd op de taal ‘abc’ (van o.a. Lambert Meertens) die zelf een vervanging van Basic en Pascal beoogde. De taal werd snel populair voor web programmeerwerk (onder meer door een uitgebreide bibliotheek), maar werd ook voor een hele rist andere toepassingsgebieden aangewend. Op de Python-website (www.python.org) wordt verwezen naar gebruikers als Nasa, Rackspace, Industrial Light & Magic (het ‘special effects’ dochterbedrijf van Lucasfilm), AstraZeneca, Honeywell en anderen. Vandaag wordt de taal verder ontwikkeld door de gemeenschap rond de Python Software Foundation, met sinds september van dit jaar een versie 3.3.0 .
Omwille van zijn verdiensten in de open source softwarewereld krijgt Guido van Rossum het predikaat ‘benevolent dictator for life’ (BDFL) toegekend, als persoon die ‘voor het leven’ de laatste zeg over ontwikkelingen van zijn geesteskind mag hebben. Overigens zou de naam van de taal ontleend zijn aan een favoriet televisieprogramma van van Rossum, in casu ‘Monthy Python’…
Van Rossum kreeg de ‘Award for the advancement of Free Software’ van de ‘Free Software Foundation’ uitgereikt op de 2002 FOSDEM conferentie in Brussel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier