"De Europese Google" kopten we ooit over het zoekmachineproject Quaero op deze website. Intern gebakkelei over Quaero leidde tot het opstarten van een tweede project, Theseus. Dat haalt nu belangrijke Europese subsidies binnen, waardoor Quaero op sterven na dood lijkt.

Quaero is het Frans-Duitse project om een soort Europese zoekmachine te ontwikkelen die het kan opnemen tegen de Googles van de internetwereld. Het project werd gesteund door bedrijven als France Telecom, Thomson, Deutsche Telecom en tal van onderzoeksinstituten, maar lijkt na bijna 2 jaar nog altijd de fase van de werkgroepen niet te zijn gepasseerd.

Eind vorig jaar kregen de Duitsers genoeg van het getreuzel en startten ze een eigen project, Theseus (naar de Atheense prins die uit het labyrint van koning Minos ontsnapte via de draad van zijn geliefde Ariadne). Onder meer SAP, Siemens en Deutsche Telecom werken mee. Het project wil een semantische zoekmachine bouwen: die zoekt niet op losse woorden, maar 'begrijpt' de betekenis en samenhang van verschillende zoektermen, waardoor betere resultaten mogelijk zouden moeten zijn.

De Europese Commissie heeft nu 120 miljoen euro subsidies toegezegd aan Theseus, geld dat evengoed naar Quaero had kunnen gaan. Daardoor lijkt Quaero uit te doven en lijkt Theseus de nieuwe zoekspeerpunt van Europa. Of het project echt de concurrent wordt van Google of Microsoft is een andere vraag. Eerst afwachten of deze Theseus ook zijn weg uit het labyrint vindt.

Het bedrijf Thomson, zoals gezegd één van de bezielers van Quaero, wijst op het feit dat Theseus geen rechtstreekse subsidies ontving van de Europese Commissie. De Commissie heeft daarentegen de Duitse overheid de toestemming gegeven om die subsidies toe te kennen aan Theseus. Volgens Thomson leidt zulks niet tot de 'dood van Quaero', aangezien de Europese Commissie ook de ondersteuning van andere projecten (zoals Quaero) bespreekt.

"De Europese Google" kopten we ooit over het zoekmachineproject Quaero op deze website. Intern gebakkelei over Quaero leidde tot het opstarten van een tweede project, Theseus. Dat haalt nu belangrijke Europese subsidies binnen, waardoor Quaero op sterven na dood lijkt. Quaero is het Frans-Duitse project om een soort Europese zoekmachine te ontwikkelen die het kan opnemen tegen de Googles van de internetwereld. Het project werd gesteund door bedrijven als France Telecom, Thomson, Deutsche Telecom en tal van onderzoeksinstituten, maar lijkt na bijna 2 jaar nog altijd de fase van de werkgroepen niet te zijn gepasseerd. Eind vorig jaar kregen de Duitsers genoeg van het getreuzel en startten ze een eigen project, Theseus (naar de Atheense prins die uit het labyrint van koning Minos ontsnapte via de draad van zijn geliefde Ariadne). Onder meer SAP, Siemens en Deutsche Telecom werken mee. Het project wil een semantische zoekmachine bouwen: die zoekt niet op losse woorden, maar 'begrijpt' de betekenis en samenhang van verschillende zoektermen, waardoor betere resultaten mogelijk zouden moeten zijn. De Europese Commissie heeft nu 120 miljoen euro subsidies toegezegd aan Theseus, geld dat evengoed naar Quaero had kunnen gaan. Daardoor lijkt Quaero uit te doven en lijkt Theseus de nieuwe zoekspeerpunt van Europa. Of het project echt de concurrent wordt van Google of Microsoft is een andere vraag. Eerst afwachten of deze Theseus ook zijn weg uit het labyrint vindt. Het bedrijf Thomson, zoals gezegd één van de bezielers van Quaero, wijst op het feit dat Theseus geen rechtstreekse subsidies ontving van de Europese Commissie. De Commissie heeft daarentegen de Duitse overheid de toestemming gegeven om die subsidies toe te kennen aan Theseus. Volgens Thomson leidt zulks niet tot de 'dood van Quaero', aangezien de Europese Commissie ook de ondersteuning van andere projecten (zoals Quaero) bespreekt.