Qualcomm brengt mobiele 2,5 Ghz-processor uit

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Processorfabrikant Qualcomm werkt aan een nieuwe generatie processors voor smartphones en tablets, die een maximale kloksnelheid van 2,5 Ghz beloven. ‘Snapdragon’ heet de productlijn van snelle mobiele processoren bij Qualcomm. Heel wat smartphonefabrikanten zijn ondertussen trouwe klant aan huis. Onder meer HTC stopt in een aantal nieuwe toestellen een processor van 1,5 GHz. “Daarmee komen we aan snelheden die stilletjesaan vergelijkbaar worden met die van desktop-pc’s of laptops”, zei Marc Moons, Benelux country manager bij HTC daarover.

Processorfabrikant Qualcomm werkt aan een nieuwe generatie processors voor smartphones en tablets, die een maximale kloksnelheid van 2,5 Ghz beloven.

‘Snapdragon’ heet de productlijn van snelle mobiele processoren bij Qualcomm. Heel wat smartphonefabrikanten zijn ondertussen trouwe klant aan huis. Onder meer HTC stopt in een aantal nieuwe toestellen een processor van 1,5 GHz. “Daarmee komen we aan snelheden die stilletjesaan vergelijkbaar worden met die van desktop-pc’s of laptops”, zei Marc Moons, Benelux country manager bij HTC daarover.

Op het Mobile World Congress kondigde Qualcomm nu aan dat het bedrijf nog een versnelling hoger schakelt en de Snapdragon-familie uitbreidt met processoren die tot 2,5 Ghz bieden per core. De performantie zou er met 150 procent op vooruit gaan én – minstens zo belangrijk – 65 procent minder energie verbruiken dan de op dit moment beschikbare ARM-gebaseerde cpu’s.

Bovendien blijft Qualcomm ook verder werken aan de ondersteuning van meerdere cores: dat zou de snelheid nog verder kunnen opdrijven. Een eerste quadcore-model zouden we begin 2012 al kunnen verwachten. Die hogere processorsnelheden worden alsmaar belangrijker naarmate mobiele devices alsmaar meer multimediamogelijkjheden krijgen – denk bijvoorbeeld nog maar aan HD-video. Het lijkt er op dat we ons mogen voorbereiden op een ouderwetse race naar de hoogste kloksnelheid, net zoals we die vroeger in de pc-wereld meegemaakt hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content