Het bod van Qualcomm hangt aan NXP, dat genoteerd is aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, een prijskaartje van in totaal 47 miljard dollar (43 miljard euro). NXP is de vroegere chipdivisie van Philips.

Qualcomm is de grootste producent van halfgeleiders voor mobiele telefoons, terwijl NXP de grootste producent van chips voor de auto-industrie is. De overname is meteen de grootste ooit voor Qualcomm, uit San Diego. Topman Steve Mollenkopf hoopt met de deal de intrede van Qualcomm in nieuwe markten - in het bijzonder de boomende markt voor elektronica in wagens - te versnellen.

Grootste deal ooit in chipsector

De deal, de grootste ooit in de geschiedenis van de chipsector, bestaat uitsluitend uit cash. Qualcomm zal 110 dollar per aandeel NXP betalen, of 11 procent meer dan de slotkoers van woensdag.

NXP ontstond als halfgeleidertak van Philips. Het bedrijf werd in 2006 verzelfstandigd en ging in 2010 voor 14 dollar per aandeel naar de beurs.

Het bedrijf behaalde over het jaar 2015 een winst van 1,5 miljard dollar op een omzet van ruim 6,1 miljard dollar. NXP telt meer dan 45.000 werknemers in 35 verschillende landen, onder meer ook in België (Leuven). In Nederland heeft NXP 2.400 werknemers, waarvan 1.700 in Nijmegen en 700 in Eindhoven.

Chipkaarten

Naast leveranciers van chips aan de auto-industrie zijn de Nederlanders marktleider in chipkaarten voor het openbaar vervoer en toegangspasjes. Daarnaast is NXP als mede-uitvinder van de NFC-technologie ook een grote speler in de markt voor chips voor onder meer contactloos betalen.

(Belga)

Het bod van Qualcomm hangt aan NXP, dat genoteerd is aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, een prijskaartje van in totaal 47 miljard dollar (43 miljard euro). NXP is de vroegere chipdivisie van Philips. Qualcomm is de grootste producent van halfgeleiders voor mobiele telefoons, terwijl NXP de grootste producent van chips voor de auto-industrie is. De overname is meteen de grootste ooit voor Qualcomm, uit San Diego. Topman Steve Mollenkopf hoopt met de deal de intrede van Qualcomm in nieuwe markten - in het bijzonder de boomende markt voor elektronica in wagens - te versnellen. Grootste deal ooit in chipsector De deal, de grootste ooit in de geschiedenis van de chipsector, bestaat uitsluitend uit cash. Qualcomm zal 110 dollar per aandeel NXP betalen, of 11 procent meer dan de slotkoers van woensdag. NXP ontstond als halfgeleidertak van Philips. Het bedrijf werd in 2006 verzelfstandigd en ging in 2010 voor 14 dollar per aandeel naar de beurs. Het bedrijf behaalde over het jaar 2015 een winst van 1,5 miljard dollar op een omzet van ruim 6,1 miljard dollar. NXP telt meer dan 45.000 werknemers in 35 verschillende landen, onder meer ook in België (Leuven). In Nederland heeft NXP 2.400 werknemers, waarvan 1.700 in Nijmegen en 700 in Eindhoven.Chipkaarten Naast leveranciers van chips aan de auto-industrie zijn de Nederlanders marktleider in chipkaarten voor het openbaar vervoer en toegangspasjes. Daarnaast is NXP als mede-uitvinder van de NFC-technologie ook een grote speler in de markt voor chips voor onder meer contactloos betalen.(Belga)