Qualcomm is de chipfabrikant achter de populaire Snapdragon modem chips, die in de meeste smartphones zitten. Volgens Taiwan heeft het bedrijf fabrikanten van die telefoons onder druk gezet om dure licenties te aanvaarden en concurrenten van Qualcomm buiten te sluiten.

De Taiwanese Fair Trade Commission heeft zeven jaar lang een onderzoek gevoerd naar de praktijken en zegt dat Qualcomm zijn positie als grootste ontwikkelaar van LTE, CDMA en WCDMA chips heeft misbruikt. Vandaar de boete. Qualcomm gaat tegen de beslissing in beroep.

Taiwan is niet het enige land waar Qualcomm in gerechtelijk vaarwater terechtkomt. Onder meer in Zuid Korea kreeg het al een boete voor het overtreden van de handelswet, en ook Europa en de Verenigde Staten hebben antitrustonderzoeken naar de fabrikant gestart. En dan zijn er nog de rechtszaken van de telefoonmakers zelf. Onder meer Apple en Blackberry hebben Qualcomm voor de rechter gesleept. Blackberry kreeg daarbij gelijk. De chipfabrikant moet de voormalige smartphonebouwer nog bijna 800 miljoen euro terugstorten.

Qualcomm is de chipfabrikant achter de populaire Snapdragon modem chips, die in de meeste smartphones zitten. Volgens Taiwan heeft het bedrijf fabrikanten van die telefoons onder druk gezet om dure licenties te aanvaarden en concurrenten van Qualcomm buiten te sluiten. De Taiwanese Fair Trade Commission heeft zeven jaar lang een onderzoek gevoerd naar de praktijken en zegt dat Qualcomm zijn positie als grootste ontwikkelaar van LTE, CDMA en WCDMA chips heeft misbruikt. Vandaar de boete. Qualcomm gaat tegen de beslissing in beroep. Taiwan is niet het enige land waar Qualcomm in gerechtelijk vaarwater terechtkomt. Onder meer in Zuid Korea kreeg het al een boete voor het overtreden van de handelswet, en ook Europa en de Verenigde Staten hebben antitrustonderzoeken naar de fabrikant gestart. En dan zijn er nog de rechtszaken van de telefoonmakers zelf. Onder meer Apple en Blackberry hebben Qualcomm voor de rechter gesleept. Blackberry kreeg daarbij gelijk. De chipfabrikant moet de voormalige smartphonebouwer nog bijna 800 miljoen euro terugstorten.