De Antwerpse Plantijn Hogeschool heeft Quantum ICT gekozen om haar communicatie-infrastructuur (spraak en data) te vervangen. Voor ip-telefonie stelde de firma de BICS-oplossing van Alcatel-Lucent voor.

"We hebben eind vorig jaar beslist om alles te vernieuwen, behalve de kabels", steekt Bruno Tourwé, diensthoofd ICT van de Plantijn Hogeschool van wal. Er werd een openbare aanbesteding uitgeschreven, die Quantum ICT (ontstaan uit de fusie van CommSwitch en TelBel) van 3 andere kandidaten won. De deal is goed voor 283.730 euro.

De switchen- en telefoontoestellen, allemaal Alcatel-materiaal, worden vervangen en gemigreerd naar ip-telefonie. De Plantijn Hogeschool wordt trouwens één van de eerste klanten in België die de BICS-oplossing van Alcatel-Lucent zal gebruiken. "Het was een oplossing op onze maat", weet Tourwé, "want we zijn niet klein, maar ook niet groot. Bovendien combineert BICS een aantal interessante features in één toestel en dat lag ons wel." In totaal koopt de hogeschool zo'n 200 ip-telefoons aan (Alcatel 4018 voor de klaslokalen en technische ruimtes, Alcatel 4038 voor de bureaus).

Naast de vernieuwing van het lokale netwerk (LAN), rekent de Plantijn Hogeschool ook op WLAN (een draadloos lokaal netwerk). "Dat is ingegeven door onze activiteiten als onderwijsinstelling", vertelt Tourwé nog. "Studenten lijken draadloos internet als een evidentie te beschouwen. Bovendien biedt een WLAN ook antwoord op nieuwe onderwijsvormen die onze lectoren toepassen."

De studenten kunnen via het draadloos netwerk enkel op het internet. "Dat is vanuit securityoogpunt een pak eenvoudiger: ze hebben geen toegang tot het netwerk van de school." Tourwé wijst daarop naar de Citrix-omgeving die de hogeschool heeft uitgewerkt. "Via hun laptop kunnen de studenten zo aan hun eigen documenten, e-mail, ... Daarin zijn we als school vrij uniek."

Op lange termijn hoopt de Plantijn Hogeschool nog meer baat te halen uit het komende WLAN, zo staat te lezen in het bestek. Zo worden spraaktoepassingen over WLAN alvast vermeld als een optie voor de toekomst.

De Antwerpse Plantijn Hogeschool heeft Quantum ICT gekozen om haar communicatie-infrastructuur (spraak en data) te vervangen. Voor ip-telefonie stelde de firma de BICS-oplossing van Alcatel-Lucent voor. "We hebben eind vorig jaar beslist om alles te vernieuwen, behalve de kabels", steekt Bruno Tourwé, diensthoofd ICT van de Plantijn Hogeschool van wal. Er werd een openbare aanbesteding uitgeschreven, die Quantum ICT (ontstaan uit de fusie van CommSwitch en TelBel) van 3 andere kandidaten won. De deal is goed voor 283.730 euro. De switchen- en telefoontoestellen, allemaal Alcatel-materiaal, worden vervangen en gemigreerd naar ip-telefonie. De Plantijn Hogeschool wordt trouwens één van de eerste klanten in België die de BICS-oplossing van Alcatel-Lucent zal gebruiken. "Het was een oplossing op onze maat", weet Tourwé, "want we zijn niet klein, maar ook niet groot. Bovendien combineert BICS een aantal interessante features in één toestel en dat lag ons wel." In totaal koopt de hogeschool zo'n 200 ip-telefoons aan (Alcatel 4018 voor de klaslokalen en technische ruimtes, Alcatel 4038 voor de bureaus). Naast de vernieuwing van het lokale netwerk (LAN), rekent de Plantijn Hogeschool ook op WLAN (een draadloos lokaal netwerk). "Dat is ingegeven door onze activiteiten als onderwijsinstelling", vertelt Tourwé nog. "Studenten lijken draadloos internet als een evidentie te beschouwen. Bovendien biedt een WLAN ook antwoord op nieuwe onderwijsvormen die onze lectoren toepassen." De studenten kunnen via het draadloos netwerk enkel op het internet. "Dat is vanuit securityoogpunt een pak eenvoudiger: ze hebben geen toegang tot het netwerk van de school." Tourwé wijst daarop naar de Citrix-omgeving die de hogeschool heeft uitgewerkt. "Via hun laptop kunnen de studenten zo aan hun eigen documenten, e-mail, ... Daarin zijn we als school vrij uniek." Op lange termijn hoopt de Plantijn Hogeschool nog meer baat te halen uit het komende WLAN, zo staat te lezen in het bestek. Zo worden spraaktoepassingen over WLAN alvast vermeld als een optie voor de toekomst.