"We kunnen toch moeilijk een politieagent plaatsen bij elk individueel huis", meesmuilde een bewindvoerder na de brutale gijzeling van de familie van een Antwerpse diamanthandelaar die zijn kluis met juwelen moest ledigen.

De opmerking is terecht. Beveiliging van mensen, ook van netwerken en dus informatie blijft een heikel punt. Blijft altijd 'best effort'. Het rapaille zal altijd wel een weg vinden naar begeerde gegevens. Maar dat betekent niet dat je de deur wagenwijd open moet zetten voor het tuig van de richel. Je sluit zoveel mogelijk kansen uit, trekt muren en prikkeldraad op, data- en bodyguards alom, hoewel een leven in Fort Knox toch ook geen lachertje is.

Security, zowel fysiek als virtueel is big business geworden. En hoe meer we connecteren met miljoenen al dan niet bekende mensen en toestellen, hoe meer controle er nodig is. En hoe moeilijker het wordt om die controle uit te oefenen. De Britse operator BT die in eigen land zijn nieuw next generation netwerk uitrolt, stuitte onlangs op enkele servers van een van de Chinese leveranciers die er eigenlijk niet thuis hoorde. Wie controleert datacenters op duizenden kilometers van hier? Op booreilanden of in koude landstreken om die dekselse coolingproblemen in te dijken. Ijsland? De Kaupthing Bank, daar spuwen we op. Toch hebben bijna alle Belgische banken evenveel risicoboter op hun hoofd. Geheugentekort.

Moeten we daarom alles volstouwen met controlemechanismen, meer blauw op straat en in het netwerk? We moeten niet naïef zijn, maar we mogen ons ook niet laten omver blazen door verhalen over tiger jackings en moordaanslagen, vaak faits divers.

Beveiliging is gebouwd op een grote dosis vertrouwen. Ik vertrouw erop dat mijn bank, mijn internetleverancier, mijn it-manager mijn gegevens beheert en beschermt tegen het rapaille en zijn kornuiten. Elke dag, elk uur, elke minuut. Ik hoef geen politieagent voor mijn deur.

"We kunnen toch moeilijk een politieagent plaatsen bij elk individueel huis", meesmuilde een bewindvoerder na de brutale gijzeling van de familie van een Antwerpse diamanthandelaar die zijn kluis met juwelen moest ledigen. De opmerking is terecht. Beveiliging van mensen, ook van netwerken en dus informatie blijft een heikel punt. Blijft altijd 'best effort'. Het rapaille zal altijd wel een weg vinden naar begeerde gegevens. Maar dat betekent niet dat je de deur wagenwijd open moet zetten voor het tuig van de richel. Je sluit zoveel mogelijk kansen uit, trekt muren en prikkeldraad op, data- en bodyguards alom, hoewel een leven in Fort Knox toch ook geen lachertje is. Security, zowel fysiek als virtueel is big business geworden. En hoe meer we connecteren met miljoenen al dan niet bekende mensen en toestellen, hoe meer controle er nodig is. En hoe moeilijker het wordt om die controle uit te oefenen. De Britse operator BT die in eigen land zijn nieuw next generation netwerk uitrolt, stuitte onlangs op enkele servers van een van de Chinese leveranciers die er eigenlijk niet thuis hoorde. Wie controleert datacenters op duizenden kilometers van hier? Op booreilanden of in koude landstreken om die dekselse coolingproblemen in te dijken. Ijsland? De Kaupthing Bank, daar spuwen we op. Toch hebben bijna alle Belgische banken evenveel risicoboter op hun hoofd. Geheugentekort. Moeten we daarom alles volstouwen met controlemechanismen, meer blauw op straat en in het netwerk? We moeten niet naïef zijn, maar we mogen ons ook niet laten omver blazen door verhalen over tiger jackings en moordaanslagen, vaak faits divers. Beveiliging is gebouwd op een grote dosis vertrouwen. Ik vertrouw erop dat mijn bank, mijn internetleverancier, mijn it-manager mijn gegevens beheert en beschermt tegen het rapaille en zijn kornuiten. Elke dag, elk uur, elke minuut. Ik hoef geen politieagent voor mijn deur.