De nieuwe eigenaar van de grootzakelijke tak van ABN Amro, Royal Bank of Scotland, draait de uitbesteding van de ict terug. Ook Fortis evalueert de outsourcing.

De grootzakelijke tak van ABN Amro neemt de ict weer in eigen hand. Royal Bank of Scotland, de nieuwe eigenaar van die tak van de bank, zal het uitbestedingscontract met ict-dienstverlener EDS daartoe terugdraaien. Dat meldt de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

400 tot 500 medewerkers zouden worden teruggehaald vanuit EDS. Het is nog onbekend of het contract met EDS per direct wordt beëindigd of pas op het moment waarop dat zonder kosten kan.

Volgens de krant is de belangrijkste reden voor het besluit dat "in de cultuur van RBS de informatietechnologie als te cruciaal wordt gezien om uit te besteden." Ook Fortis, dat consumententak van ABN Amro overnam, zou overwegen de ict weer onder eigen hoede te nemen.

Door de overname van ABN Amro door het bankenconsortium RBS, Banco Santander en Fortis, moeten alle ict-systemen uit elkaar worden gehaald. Elk van de betrokken partijen heeft zijn eigen informatica waarin de ABN Amro-onderdelen moeten worden ingepast. "We hebben mensen nodig die de technologische infrastructuur bij ons dochterbedrijf in Nederland opzetten", zegt een woordvoerder van de Schotse bank tegen de Telegraaf.

ABN Amro was de eerste grote bank in Nederland die besloot zijn ict uit te besteden. De grootzakelijke tak van de bank sloot hiertoe eind 2002 een overeenkomst met EDS, ter waarde van 1,3 miljard euro. Die dienstverlener verzorgde vanaf die tijd het beheer van midrange- en desktopcomputers, applicaties, webservers en netwerkapparatuur. Daarnaast bood het bedrijf de bank helpdeskondersteuning en ontwikkelde het software. Onderdeel van de overeenkomst was dat EDS meer dan duizend personeelsleden overnam.

In september 2005 besloot ABN Amro ook de ict-onderdelen van de andere takken van de bank uit te besteden. Met IBM werd een vijfjarige overeenkomst, met een waarde van 1,5 miljard euro, getekend voor het beheer van de ict-infrastructuur. Het Indiase consortium Tata Consultancy Service (TCS) en Infosys verzorgt vanaf die tijd voor vijf jaar het applicatiebeheer. De waarde van die contracten bedraagt in totaal ongeveer 300 miljoen euro.

In samenwerking met Computable

De nieuwe eigenaar van de grootzakelijke tak van ABN Amro, Royal Bank of Scotland, draait de uitbesteding van de ict terug. Ook Fortis evalueert de outsourcing. De grootzakelijke tak van ABN Amro neemt de ict weer in eigen hand. Royal Bank of Scotland, de nieuwe eigenaar van die tak van de bank, zal het uitbestedingscontract met ict-dienstverlener EDS daartoe terugdraaien. Dat meldt de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. 400 tot 500 medewerkers zouden worden teruggehaald vanuit EDS. Het is nog onbekend of het contract met EDS per direct wordt beëindigd of pas op het moment waarop dat zonder kosten kan. Volgens de krant is de belangrijkste reden voor het besluit dat "in de cultuur van RBS de informatietechnologie als te cruciaal wordt gezien om uit te besteden." Ook Fortis, dat consumententak van ABN Amro overnam, zou overwegen de ict weer onder eigen hoede te nemen. Door de overname van ABN Amro door het bankenconsortium RBS, Banco Santander en Fortis, moeten alle ict-systemen uit elkaar worden gehaald. Elk van de betrokken partijen heeft zijn eigen informatica waarin de ABN Amro-onderdelen moeten worden ingepast. "We hebben mensen nodig die de technologische infrastructuur bij ons dochterbedrijf in Nederland opzetten", zegt een woordvoerder van de Schotse bank tegen de Telegraaf. ABN Amro was de eerste grote bank in Nederland die besloot zijn ict uit te besteden. De grootzakelijke tak van de bank sloot hiertoe eind 2002 een overeenkomst met EDS, ter waarde van 1,3 miljard euro. Die dienstverlener verzorgde vanaf die tijd het beheer van midrange- en desktopcomputers, applicaties, webservers en netwerkapparatuur. Daarnaast bood het bedrijf de bank helpdeskondersteuning en ontwikkelde het software. Onderdeel van de overeenkomst was dat EDS meer dan duizend personeelsleden overnam. In september 2005 besloot ABN Amro ook de ict-onderdelen van de andere takken van de bank uit te besteden. Met IBM werd een vijfjarige overeenkomst, met een waarde van 1,5 miljard euro, getekend voor het beheer van de ict-infrastructuur. Het Indiase consortium Tata Consultancy Service (TCS) en Infosys verzorgt vanaf die tijd voor vijf jaar het applicatiebeheer. De waarde van die contracten bedraagt in totaal ongeveer 300 miljoen euro. In samenwerking met Computable