In de Concentra-kranten werden dit weekend de controles op illegale software door de Business Software Alliance, BSA, stevig op de korrel genomen door Unizo.

Even de context schetsen: de BSA voert controles uit bij bedrijven rond illegale software. De organisatie biedt zich, na tips, onaangekondigd aan bij een bedrijf, in gezelschap van een deurwaarder, een advocaat en een agent. Bij het aantreffen van illegale software stelt de organisatie meestal een schikking van enkele duizenden euro's voor. De meeste bedrijven ondertekenen die.

In de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg klaagden bedrijven bij monde van Antoon Schockaert, ict-adviseur van Unizo, de praktijken van BSA aan. Elke Jeurissen van BSA antwoordde er dat dat nu eenmaal de procedure is en dat ze de Belgische wetgeving toepassen. Ze argumenteert dat illegale software de sector vorig jaar 200 miljoen euro gekost heeft.

Toch een opvallende demarche van Unizo, temeer daar de organisatie een samenwerking heeft met BSA om bedrijven te informeren over het legale gebruik van software. "Wij wilden vooral de recente drieste acties, net voor het afsluiten van het boekjaar, aanklagen", legt Antoon Schockaert ons uit. "Het gaat ons gewoon om de timing en de manier waarop: onze bedrijven worden verplicht door het advocatenkantoor van BSA om een dading te ondertekenen of de infrastructuur wordt in beslag genomen. Ze staan met de rug tegen de muur. Dat is een brug te ver."

Schockaert onderstreept dat de goede samenwerking met BSA blijft bestaan. "Wij willen kmo's nog steeds adviseren om binnen hun bedrijf goed te controleren op illegale software, om policies op te stellen en om voor informatiedoorstroming rond licentiebeheer te zorgen." Unizo gaat volgende week samenzitten met BSA om de wrevel uit te klaren en eventueel een aanpassing van de manier van werken te bekomen.

In de Concentra-kranten werden dit weekend de controles op illegale software door de Business Software Alliance, BSA, stevig op de korrel genomen door Unizo. Even de context schetsen: de BSA voert controles uit bij bedrijven rond illegale software. De organisatie biedt zich, na tips, onaangekondigd aan bij een bedrijf, in gezelschap van een deurwaarder, een advocaat en een agent. Bij het aantreffen van illegale software stelt de organisatie meestal een schikking van enkele duizenden euro's voor. De meeste bedrijven ondertekenen die. In de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg klaagden bedrijven bij monde van Antoon Schockaert, ict-adviseur van Unizo, de praktijken van BSA aan. Elke Jeurissen van BSA antwoordde er dat dat nu eenmaal de procedure is en dat ze de Belgische wetgeving toepassen. Ze argumenteert dat illegale software de sector vorig jaar 200 miljoen euro gekost heeft. Toch een opvallende demarche van Unizo, temeer daar de organisatie een samenwerking heeft met BSA om bedrijven te informeren over het legale gebruik van software. "Wij wilden vooral de recente drieste acties, net voor het afsluiten van het boekjaar, aanklagen", legt Antoon Schockaert ons uit. "Het gaat ons gewoon om de timing en de manier waarop: onze bedrijven worden verplicht door het advocatenkantoor van BSA om een dading te ondertekenen of de infrastructuur wordt in beslag genomen. Ze staan met de rug tegen de muur. Dat is een brug te ver." Schockaert onderstreept dat de goede samenwerking met BSA blijft bestaan. "Wij willen kmo's nog steeds adviseren om binnen hun bedrijf goed te controleren op illegale software, om policies op te stellen en om voor informatiedoorstroming rond licentiebeheer te zorgen." Unizo gaat volgende week samenzitten met BSA om de wrevel uit te klaren en eventueel een aanpassing van de manier van werken te bekomen.