Rechter beperkt Amerikaanse netneutraliteit

. © .
Pieterjan Van Leemputten

Een Amerikaanse rechtbank heeft beslist dat delen van de regels rond netneutraliteit niet gelden voor isp’s. Dat zet de deur open voor een internet op twee snelheden.

Een Amerikaanse rechtbank heeft beslist dat delen van de regels rond netneutraliteit niet gelden voor isp’s. Dat zet de deur open voor een internet op twee snelheden.
Het gaat om de rechtszaak tussen Verizon en de Federal Communications Commission (FCC), de telecomregulator in de VS. Daarin heeft de rechtbank nu beslist dat de FCC niet het recht heeft om internetproviders te verplichten om alle verkeer gelijkwaardig te behandelen.

De regels dateren al sinds 2010 en moeten er voor zorgen dat providers bepaald verkeer (of verkeer van bepaalde sites) voorrang geven. Dat zou er bijvoorbeeld tot kunnen zorgen dat pakweg Google bijbetaalt om YouTube-video’s vlotter te laten afspelen, maar dat zou een concurrentieel nadeel betekenen voor gelijkaardige diensten die die budgetten niet hebben.

Wel is de rechter van oordeel dat abonnees moeten geïnformeerd worden wanneer een provider internetverkeer afknijpt om bepaalde redenen.

Een belangrijk onderdeel in de zaak is dat internetproviders niet worden beschoud als gewone dragers van telecomverkeer. Die zijn wel verplicht om informatie (gesprekken, signalen…) door te geven zonder voorkeuren. Maar door die redenering zijn de regels rond netneutraliteit niet van toepassing op internetproviders.

Hoe het nu verder moet is onduidelijk. De rechter liet in zijn vonnis verstaan dat er wel bepaalde regels mogen opgelegd worden door de FCC, maar niet tegen het blokkeren of discrimineren van verkeer. De FCC langs zijn kant liet in Amerikaanse media weten dat het blijft strijden voor netneutraliteit, maar het is nog niet zeker of het in deze kwestiein beroep gaat.

Netneutraliteit blijft een complexe kwestie, ook in Europa. Zo willen bepaalde providers wel degelijk een beperking opleggen aan bepaalde diensten. Maar evenzeer gaat het dan om het soepel laten afspelen van webvideo (ongeacht de aanbieder), op momenten dat pakweg een P2P-toepassing veel bandbreedte opeist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content