Volgens de Braziliaanse politie heeft WhatsApp meerdere malen bevelen niet opgevolgd om berichten door te spelen die zijn verzonden en ontvangen door mensen die ervan worden verdacht deel uit te maken van een internationale cocaïnesmokkelbende, waar sinds januari een onderzoek naar loopt. Zonder die gegevens acht de politie de kans klein dat banden kunnen worden aangetoond tussen onlangs opgepakte arrestanten en hun bondgenoten in Brazilië, Bolivia en Spanje.

De Braziliaanse rechter bevroor de tegoeden, die gelijk zijn aan de boetes voor WhatsApp voor het niet meewerken aan de zaak, nadat vijf maanden lang de informatie niet werd overgedragen. Aangezien WhatsApp geen bankrekeningen heeft in Brazilië, bevroor de rechter tegoeden van moedermaatschappij Facebook.

Blokkade

De rechter heeft daarentegen niet de dienst afgesloten vanwege het niet naleven van rechterlijke bevelen, zoals eerder dit jaar in een soortgelijk geval wel gebeurde. Toen legde een rechter WhatsApp voor 72 uur plat. De 100 miljoen Braziliaanse gebruikers waren daar destijds niet blij mee. Na ongeveer 24 uur hief een andere rechtbank de blokkade op.

Ten tijde van die blokkade gaf Facebook aan dat WhatsApp geen berichten van gebruikers opslaat. En als ze dat wel zouden doen, zouden ze ze niet kunnen lezen, omdat ze versleuteld waren.

Facebook was dit keer niet direct bereikbaar voor commentaar.

(ANP/WK)

Volgens de Braziliaanse politie heeft WhatsApp meerdere malen bevelen niet opgevolgd om berichten door te spelen die zijn verzonden en ontvangen door mensen die ervan worden verdacht deel uit te maken van een internationale cocaïnesmokkelbende, waar sinds januari een onderzoek naar loopt. Zonder die gegevens acht de politie de kans klein dat banden kunnen worden aangetoond tussen onlangs opgepakte arrestanten en hun bondgenoten in Brazilië, Bolivia en Spanje.De Braziliaanse rechter bevroor de tegoeden, die gelijk zijn aan de boetes voor WhatsApp voor het niet meewerken aan de zaak, nadat vijf maanden lang de informatie niet werd overgedragen. Aangezien WhatsApp geen bankrekeningen heeft in Brazilië, bevroor de rechter tegoeden van moedermaatschappij Facebook.BlokkadeDe rechter heeft daarentegen niet de dienst afgesloten vanwege het niet naleven van rechterlijke bevelen, zoals eerder dit jaar in een soortgelijk geval wel gebeurde. Toen legde een rechter WhatsApp voor 72 uur plat. De 100 miljoen Braziliaanse gebruikers waren daar destijds niet blij mee. Na ongeveer 24 uur hief een andere rechtbank de blokkade op.Ten tijde van die blokkade gaf Facebook aan dat WhatsApp geen berichten van gebruikers opslaat. En als ze dat wel zouden doen, zouden ze ze niet kunnen lezen, omdat ze versleuteld waren.Facebook was dit keer niet direct bereikbaar voor commentaar.(ANP/WK)